image Werk je AAN of IN je bedrijf image Zij Onderneemt presenteert zich

Een ondernemingsplan, moet dat nou?

Ja, dat moet!

Zo simpel kan ik zijn, maar zo simpel ligt het natuurlijk niet. Want vele startende ondernemers, vooral zzp-ers, vinden het helemaal niet nodig om een ondernemersplan te maken. Dat bleek ook al uit de enquête, die wij dit voorjaar hielden. En eerlijk gezegd, je kunt ook best zonder zo’n plan een bedrijf beginnen. Maar of dit nu handig en slim is, is een andere vraag. Want een ondernemersplan is eigenlijk gewoon heel handig voor jezelf!

Zonder banklening geen plan nodig

De excuses zijn legio: een ondernemersplan heb je alleen nodig voor een banklening, voor het UWV of een subsidie-aanvraag. Maar ook: ik heb het allemaal in mijn hoofd zitten, ik begin toch maar alleen, ik ga freelancen of het is maar een simpel concept. Inderdaad, als je voor de start van je bedrijf een kapitaalinjectie nodig hebt in de vorm van een lening van een bank of investeerder, dan moet je een ondernemersplan overleggen. Zo kan de bank bepalen of jouw bedrijfsplan wel goed doordacht is en levensvatbaar. Ook als je vanuit een uitkeringspositie een bedrijf start, wordt er vaak door de uitkeringsinstantie een ondernemersplan gevraagd. Vooral als je in aanmerking wilt komen voor begeleiding, subsidie of een speciaal traject.

Geen gemaar

De meesten denken bij een ondernemersplan waarschijnlijk aan een ingewikkeld, dik rapport vol met cijfers, berekeningen, statistieken en moeilijke woorden. Niets voor jou, denk je zeker. Jij weet wel hoe je het gaat aanpakken. Je hebt het allemaal in je hoofd. Die excuses kennen we. Of je vindt dat je maar een zzp-er bent, of een freelancer…..
Ieder idee, concept of plan verdient het om uitgewerkt te worden. Want dat is eigenlijk wat een ondernemersplan is: een uitgewerkt idee.

Alles voor jezelf op een rijtje

Zie het ondernemersplan eens als een hulpmiddel, puur voor jezelf. Om alles van je idee op een rijtje te zetten. Met wat simpele leidraden, ‘teken’ je jouw plan uit (en waarom zou het geen tekening kunnen zijn? Of een gedicht?) en kun je nagaan of je overal aan gedacht hebt. Zoals doelgroep, logistiek, verzekeringen, administratie enz. Want in al je enthousiasme en met de focus op jouw idee, jouw unieke product/dienst, wil je nog wel eens de basisdingen vergeten.
Je ondernemersplan op papier zetten, helpt ook om je ideeën voor anderen te verwoorden. Het is altijd zinvol om een ander er naar te laten kijken, met een frisse, kritische blik. En wie weet brengt het je op nog wel meer ideeën en zie je jouw bedrijf uiteindelijk helemaal helder voor je!
Gestart met je bedrijf? Zoek dan nog eens je initiële bedrijfsplan op en lees het door. Ben je nog volgens je eerste ideeën aan het werk? Moet je plan worden aangepast of ben je misschien wel je doel uit het oog verloren en moet je weer opnieuw focussen.

Zij Onderneemt biedt allerlei handige ZO doe je dat-werkbladen die je helpen met alle onderwerpen waar je aan moet denken.
Behoefte aan persoonlijk advies of even met ons sparren of brainstormen, dan kun je ook een persoonlijke sessie aanvragen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.