image Prioriteiten op een rijtje

Knopen doorhakken en de boel losgooien

Keuzes zijn er altijd te maken, dat hoort bij het ondernemerschap. Soms zijn er grote keuzes te maken, knopen door te hakken. Knopen die tot meer radicale beslissingen leiden; ga ik door of stop ik hiermee. Maak je deze keuzes dan met je hoofd, je hart of misschien wel met je buik of….?

Het lijkt wel in vlagen te komen; opeens hoor ik van diverse ondernemers in mijn omgeving dat ze hebben besloten het roer drastisch om te gooien. Vlak voor de corona-crisis waren er een paar (gek genoeg niet direct erna) en ook nu hebben een paar ondernemers uit mijn netwerk een radicale beslissing genomen. De redenen lopen uiteen, net als het soort bedrijven/vakgebieden, dus het is vaak niet (uitsluitend) te wijten aan marktveranderingen. De beslissingen zijn puur persoonlijk.

Stoppen met ondernemen

Een vriendin nam heel drastisch het besluit om helemaal te stoppen met ondernemen. Ze bekende, meer nog aan zichzelf dan aan mij, dat het ondernemerschap eigenlijk niets voor haar is. Moedig en ook heel mooi, want zo blijf je dicht bij jezelf. Ze vond het wel jammer, want in ons vriendenkringetje hoorde het er een beetje bij, het ondernemerschap. Ze was bang dat ze er straks niet meer bij hoort. Maar de andere ondernemende vriendinnen vonden het juist allemaal goed voor haar. Een enkele bekende zelfs ook wel eens over die stap na te denken. Ondernemen moet je leuk vinden, het moet bij je passen, je moet het willen. En niet, zoals Paulien Cornelisse het omschrijft in haar boek, dat je zou willen dat je het wel wilt.

Stoppen omdat je je bedrijf niet van de grond krijgt is een andere beslissing. Soms is dan even afstand nemen al voldoende om een andere blik op alles te krijgen. Of vraag eerlijk om advies of meningen. Een vriendin zat jaren geleden met hetzelfde dilemma. Ze was een jaar bezig en kreeg maar niet voldoende klanten en opdrachten. Ze was het zat en gooide de handdoek in de ring. Ook al voelde ze nog steeds dat haar hart lag bij haar bedrijf. Ze sprak voor zichzelf en haar netwerk hardop uit dat ze op zoek ging naar een baan. Om vervolgens van alle kanten allerlei aanbiedingen te krijgen voor leuke klussen en projecten op freelance basis. Kennelijk was dit nodig om haar eigen manier van ondernemerschap te vinden.

Stoppen met een project

Soms gaat het niet om het compleet stoppen met ondernemen, maar om een project of deel van je werk, Dat kan net zo drastisch aanvoelen. Als je al jaren een bepaalde dienst aanbiedt en daar ook een klantenkring mee hebt opgebouwd, kan dat heel radicaal zijn als je besluit dat die dienst gewoon niet meer bij je past. Of een project of nevenfunctie, die eigenlijk als jaren loopt maar gewoon niets meer voor je doet. Even diep ademhalen en knoop doorhakken. Langzaam afbouwen werkt gewoon niet. Zet op een rijtje wat je moet doen om het goed af te ronden, relaties op de hoogte brengen, dingen overhevelen, enzovoort, en stop dan.

Een ondernemer die ik ken had al jaren een goedlopend bedrijf waar ze haar ziel en zaligheid in stak. Enkele jaren geleden was ze samen met haar zus een bedrijf ernaast begonnen. Ze zagen allebei het gat in de markt, zagen hun eigen rol daarin en vonden het ook wel leuk om samen iets te doen. Het bedrijf liep redelijk en had nog genoeg potentie, maar mijn kennis voelde zich leeg, futloos en uit elkaar getrokken. Het nieuwe bedrijf vroeg veel inzet en energie en ze merkte dat ze bij haar eigen bedrijf, waar ze met veel plezier werkte en waar haar passie lag, steekjes liet vallen. Het werken met haar zus ging goed en ze vond het moeilijk om haar te vertellen dat ze er eigenlijk geen zin meer in had. Toen ze, tijdens een gezamenlijke vakantie, erover spraken, bleek de zus het wel aangevoeld te hebben. Beiden durfden er niet over te spreken, bang voor elkaars gevoelens. De zus heeft het bedrijf geheel overgenomen en kan nu haar eigen plannen maken en mijn kennis is weer met allerlei nieuwe ideeën voor haar eigen bedrijf gestart.

Je hart, je hoofd, je buik, je passie…

Het motto is natuurlijk: Volg je hart. Maar soms kan die juist in de weg zitten als je knopen moet doorhakken. Allemaal heel verwarrend als je verstand het ene zegt en je gevoel het andere. Gevoelens kunnen verwarrend zijn, maar ook feitjes kunnen soms net niet genoeg zeggen. Iedereen kent wel een verhaal van een succesvolle ondernemer die ondanks ‘alles’ toch een succes heeft gemaakt van zijn bedrijf. “Zij volgde haar passie.” Beslissingen maken is nu eenmaal moeilijk als het veel impact heeft. Het maakt niet uit of je naar je hart luistert, je hoofd, je buik of naar anderen.

Ik hanteer zelf 3 voorwaarden waaraan elk project, klus, bedrijf of concept aan moet voldoen om ermee door te gaan: Energie, Inspiratie, Leren.

  1. Geeft het mij ENERGIE? (meer dan dat het kost)
  2. Geeft het mij INSPIRATIE? (nieuwe inzichten, andere invalshoeken, contacten met andere mensen e.d.)
  3. Kan ik er van LEREN? (andere vakgebieden of branches, methodes of leer ik mijzelf ontwikkelen)

Het beste advies las ik laatst ergens, maar ben helaas vergeten waar en van wie (dus als jij het wel weet, laat het mij dan weten!):

“Luister naar zoveel mogelijk mensen, adviezen en meningen. En doe vervolgens wat JIJ wil!”

4 comments
  • Monique Helfrich
    REPLY

    Een voor mij heel herkenbaar blog! Ondanks een gestage flow aan klanten, heb ik afgelopen week besloten per 1 januari de stekker uit mijn bedrijf te trekken. Het besluit is kakelvers en ik heb het nog met niemand gedeeld. Wat een primeur! haha
    Het zijn precies de elementen die jij noemt, die tot deze stap hebben geleid:
    1. Het kost mij alleen nog maar energie. De jeu is eraf.
    2. Sinds 1987 ben ik logopedist en ik heb nu alle aspecten van dat beroep inmiddels doorleefd. Hoewel ik hart en nieren altijd logopedist zal blijven, haal ik geen inspiratie meer uit mijn online stem- en spraakcoaching. Mijn klanten komen uit heel Nederland, België en van de Nederlandse Antillen. Zij vinden mij door mijn blogs die ik van 2017 tot en met 2019 heb geschreven. Ook de media vindt mij via mijn blogs. Dat geeft een heel voldaan gevoel. Bloggen geeft mij de meeste energie en dat blijf ik dus doen. Mijn website zal vanaf januari 2025 geen site meer zijn met een aanbod, maar wel met informatieve blogs over stem en spraak.
    3. Vanaf 2007 heb ik veel (zo niet alles) geleerd over (online) ondernemen. Dit heeft mij veel meer gebracht dan mijn bedrijf.

    Ik werk nu bijna drie jaar op een enorm inspirerende plek (twee dagen in loondienst). In IPSO centrum ’t Praethuys in Alkmaar komen al mijn kwaliteiten van pas als assistent coördinator. In deze rol coördineer ik evenementen die jaarlijks zo’n 120.000 euro moeten opbrengen om het huis met gratis diensten aan kankerpatiënten en hun gezin te laten voortbestaan. Het daagt mij als individu uit in teamwerk en netwerken.

    Voor de Human Design liefhebbers is het misschien leuk om te weten dat ik het type Projector ben. Mijn leven hangt van onverwachte ontmoetingen en invallen aan elkaar. Ik heb nooit ergens voor hoeven solliciteren; alles gebeurde op uitnodiging. Dit blog nodigde mij uit tot het schrijven van een reactie. Wie weet nodigt het een ander uit tot een evaluatie van haar eigen gevoel ten opzichte van haar bedrijf.

  • Annemiek Nijland
    REPLY

    Aan stoppen denk ik nog zeker niet!
    Mijn bedrijf geeft mij nog steeds heel veel energie.
    Ik ben gek op inspiratie. Inspireren is dan ook een groot onderdeel van mijn missie als interieurstlist/ontwerper.
    En ik leer nog iedere dag.

    Het advies “Luister naar zoveel mogelijk mensen, adviezen en meningen. En doe vervolgens wat JIJ wil!”, is precies wat ik doe.

    Op mijn 54e gaan ondernemen vond ik best een uitdaging maar ik heb er nog geen dag spijt van gehad.

    • natasha
      REPLY

      Mooi gezegd! Ik zie jou ook nog heel lang ondernemen, Annemiek. De energie en het plezier spat er bij jou af als je praat over je werk en je bedrijf. Blijf lekker ZO doorgaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.