image ZO Team breidt uit image Visie en Visualisatie

De Vrouwelijke Impact

Het is opmerkelijk te noemen, de huidige opkomst van vrouwen in de politiek. Met de eerste vrouwelijke vice-president in de Verenigde Staten, Kamala Harris, voorop en de alom geprezen minister-president Jacinda Aldern van Nieuw Zeeland daar naast. De toename van vrouwelijke politieke leiders is opvallend, maar zou dat toch niet moeten zijn. En het is zeker nog niet genoeg.

“Politiek is te belangrijk om aan mannen over te laten,” zei Els Borst. In onze democratie is het toch vreemd dat de vrouwelijke helft van de bevolking zich onbetuigd laat. En klaarblijkelijk geldt dat ook voor de kwaliteit van het politieke beleid. Het is nu tijd om vrouwen meer uit te nodigen om eens kennis te maken met de politiek. Om haar de inhoud van het politieke werk te laten zien, haar enthousiast te maken. Want dat hebben we de afgelopen periode wel gezien: enthousiaste talentvolle vrouwen, die de sfeer in de politiek kunnen veranderen.
“Om een vrouwelijke minister-president te krijgen, is een vrouwelijke lijsttrekker van een grote partij nodig. En die hebben we niet,” zegt politicoloog Liza Mügge, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam. Het beeld dat we van een politiek leider hebben, is namelijk traditioneel een witte man. “Er zijn te weinig vrouwelijke rolmodellen. Daardoor denken vrouwen minder snel dat de politiek iets voor hen is, laat staan dat ze geloven dat ze kunnen doorstromen naar de top.”

Welke eigenschappen hebben vrouwen nodig in de politiek:
Kracht, doorzettingsvermogen, verbindende rol en de wil om te transformeren.
Er zijn grote voordelen om vrouwen in de politiek te hebben, net als in het bedrijfsleven.

  • Een rolmodel zijn voor de meisjes en de (migranten)vrouwen
  • Verbindingen maken in de nationale industrie
  • Zorgen voor contacten in de buurlanden
  • Overleg over klimaat, landbouw en wetenschap
  • Voor een betere man-vrouw verhouding zorgen, is beter voor de samenleving

Kunnen we deze eigenschappen zien bij de vrouwen die nu het leiderschap aangaan? Zeker bij Sigrid Kaag, Lilian Marijnissen, Liliane Ploumen en Ester Ouwenhand. Kijk eens naar hoeveel vrouwen bij de eerste 10 plekken stonden op de verkiezingslijst van alle partijen en dan nog de aangeschoven partijen zoals BBB en BIJ1. Kamervoorzitter Khadija Arib, die het seksisme benoemd in de debatten, bezig is met een veilige sfeer neerzetten. Het gaat nu over volhouden, niet alleen de verbinder zijn en niet tussentijds afhaken om bij de opvolging weer een man aan het roer te zetten. De verkenners Jorritsma en Ollongren zullen onbewust een zeer vooruitstrevende stempel op het geheel drukken.

Transformatie

Dat we midden in die transformatie zitten, bevestigen Saturnus en Jupiter in het teken Waterman. Saturnus dwingt de politiek om een stevige structuur neer te zetten met een sociaal tintje. Jupiter zal voor groei zorgen, het groots aanpakken en alles opnieuw bekijken, daar is omgooien van het systeem voor nodig (Pluto). De verbinding naar Uranus in Stier geeft aan dat we enige zekerheid moeten inleveren, voordat een nieuwe, duurzamere situatie ontstaat. Uranus in de politiek en in het bedrijfsleven geeft de tegenstellingen weer, die ons laten zien hoe we weer in balans kunnen komen. Daar is lef voor nodig, het oude durven los te laten.

Volgens mij kunnen jullie als vrouwelijke ondernemers hier iets mee, vertrouwen op jezelf en zien waar jullie bedrijf voor staat. De doelen en missies SMART maken en er een SWOT analyse opzetten zullen helpen.

Vrouwelijke energie

De Zon is het teken Ram ingelopen, dit is hèt moment dat er een keerpunt ontstaat, want als de aarde zijn draaiing niet bijstelt, dan vliegt ze uit haar baan. De Zon geeft de positie innemen weer in de politiek en staat daar op dit moment samen met de vrouwelijke planeet Venus. De verbinding naar Pluto in Steenbok, heeft ervoor gezorgd dat er een feministische golf heeft plaats gevonden. Er is veel vrouwelijke energie te zien en ik verwacht dat die energie nodig is voor het herstel in de economie. Het is nog niet zover, Pluto zal pas eind 2024 het teken Waterman inlopen, er zijn TE veel problemen die nog opgelost mogen worden, verwacht het onverwachte.
Een nieuwe maatschappijvorm is aan de orde in het Watermantijdperk. De waarden zijn vrijheid, gelijkwaardigheid, bewustzijn, vriendschap en nieuwe vormen voor samenleven in groepen. Hoe gaan we bijvoorbeeld het woonprobleem oplossen en de duurzaamheid?

Waarom schrijf ik dit? Omdat ik jullie aan wil sporen om nog even door te zetten wat de restricties betreft, geduld hebben is nu van groot belang. Pak alles aan wat wel kan en onderzoek hoe jij je bedrijf vorm wilt geven en wat is er nodig voor in de toekomst.
Transformeren kan alleen als alle ‘rommel’ naar boven is gehaald, dan pas kan er opgeruimd worden. Pluto bevindt zich aan het einde van teken Steenbok en kijk eens hoe heftig het aan alle fronten is. We krijgen de tijd, want zoals ik al zei gaat Pluto eind 2024 definitief het teken Waterman in.

Met Stefanie te spreken: wees zelf creatief en ga op zoek naar jouw cultuur:
Hoe word je je bewust van de cultuur van de klanten waar je voor werkt?
Wat is de cultuur van jouw eigen organisatie, ook al werk je misschien alleen?
Mooi om bij te zijn in de volgende koffie ochtend

Fijne Rammaand, Lenie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.