image Investeer in je ondernemerschap image Soms loopt het anders

Zakendoen op het schoolplein

Zou het niet fijn zijn als er ergens een plek zou zijn waar je zakelijk kunt verbinden op persoonlijke wijze? Op een laagdrempelige manier je commerciële vaardigheden onder de knie te krijgen zonder dat je gelijk het gevoel hebt dat je opdringerig bent of aan het leuren bent? Heb je je weleens afgevraagd of er zo een plek bestaat? Welnu, die plek bestaat! Het schoolplein van de basisschool!

In deze tijd van H2H benadering (mens tot mens in plaats van bedrijf tot bedrijf of bedrijf tot consument) is een snuffel stage op het schoolplein een fijne opstap naar het persoonlijke contact dat in deze tijd onontbeerlijk is. Mensen willen contact met mensen, ook op het gebied van zaken doen.

Terug naar dat schoolplein. Iedereen heeft een gelijkwaardige uitgangspositie. Je bent in eerste plaats moeder met een kind op school. Dat maakt het al ‘veiliger’ om iemand te benaderen. Je hebt een haakje ‘’En bij wie zit jouw kind in de klas?’’ Het gesprek kan beginnen.
De meesten kleden zich niet al te opvallend, dus je hoeft je geen zorgen te maken om under- of overdressed te zijn. Je kinderen zijn het excuus en als je er weleens op je allerbest uitziet (powersuit!) dan kun je zeggen dat je gewoon in een jubelige stemming was of dat je zo een belangrijke afspraak hebt. Alles kan. Twee-nul voor het schoolplein, want het maakt het nog laagdrempeliger om op iemand af te stappen, dan een grijze pakken menigte bij een officiële netwerkbijeenkomst.

Het is ook fijn om eens ongegeneerd om je heen te kijken zonder dat dit een probleem is. Je staat tenslotte (alleen) te wachten op je lieftallige dochter of zoon. Probeer eens in te schatten wat andere ouders doen voor de kost. Bijna elke ouder kent wel een officiële mama- of papadag dus iedere ouder staat minstens één keer in de week tussen 14.30 en 16 uur op het schoolplein. Wat zou je aan ze willen vragen? Denk je dat ze intro- of extravert zijn? Zouden ze behoefte kunnen hebben aan jouw diensten of producten? Hier kun je met gemak een paar maanden over doen.

En dan besluit je op iemand af te stappen. Je stelt je voor en je babbelt wat, over de kinderen. Luister, vraag en begin een ontspannen gesprek. Je hebt genoeg tijd om op een ander moment over je werk te vertellen. Op het schoolplein gaat het daar niet om. Het gaat over verbinden. Hou dat in gedachten.
Mocht iemand op een gegeven moment wel benieuwd zijn naar wat je doet, dan is dit je kans om dit op kort, bondige en inspirerende wijze te vertellen (hoor ik hier een elevator pitch?) want je hebt bij het ophalen – pak ‘m beet- maximaal 5 minuten.

Maar hoe fijn, dat schoolplein. Je ziet elkaar vaker. Bedenk je eens wat een geweldig relatiebeheerder je hiervan wordt. Je kan aandacht geven, je kunt luisteren en je kunt je gunfactor verhogen. Het is nog steeds zo dat mensen jouw gunfactor moeten ervaren voordat ze je aanbevelen bij anderen of zelf iets bij je afnemen. Het juiste moment komt wel. Mits je de tijd hebt. En dat heb je als ouder maar liefst 8 jaar.

Zodra je pubers hebt is deze kans voorbij. Ook al smeek je je kinderen om ze van school te halen. Ze zijn onverbiddelijk: ‘’Nee mam, dan zet je me voor schut!’’ Game over!

Laat me weten hoe jij over zaken op het schoolplein denkt. Zie je kansen?

2 comments
 • Rita Hooijmans – LEV!
  REPLY

  (Andere moeder, gehaast:) ‘Zeg, doe jij niet iets met trommelen?’
  (Ik:) ‘Ja inderdaad!’
  (Zij:) ‘Is dat ook geschikt voor oudere kinderen?’
  (Ik:) ‘Jazeker, het is voor iedereen van 4 tot 104…’
  (Zij, met nog meer haast:) ‘Mag ik dan gauw je nummer want dan ga ik je even bellen denk ik…’
  (Ik tover een visitekaartje uit mijn jaszak)
  (Zij:) ‘Top, dank je. Dan ren ik nu gauw naar voetbaltraining…’

  Aldus op het schoolplein. Soms komt een kans je letterlijk aanwaaien! Of misschien ligt het aan mijn felblauwe jack met opdruk of bestelauto met bestickering die pal naast de school staat…? 🙂

  • Linda Abrams
   REPLY

   Rita, wat een geweldig (school)voorbeeld van hoe het er aan toe kan gaan op het schoolplein. Je (personal) branding helpt uiteraard mee 🙂

   Welkom bij de ZOclub.

   Hartelijke groet, Linda

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.