Van ‘grote knecht’ naar ‘kleine baas’. Even schakelen.. image Extra datum ZOmerse workshop Pinterest

Wat voeg jij toe?

Het lijkt een eenvoudige vraag, maar denk er eens over na: Wat voeg jij toe?
Met jouw bedrijf, in het leven of in de onderneming van anderen? Wat is jouw ultieme toegevoegde waarde waarvoor mensen juist naar jou toe zouden moeten komen? Wat is jouw expertise, jouw manier van inspireren, de beleving die je biedt met jouw bedrijf? Wat blijft er ‘hangen’ en wat -heel concreet- lost een probleem op van de ander?

De meeste mensen en bedrijven zijn vooral op zoek naar toegevoegde waarde op de volgende gebieden:

  • meer geld verdienen en kosten besparen
  • beter presteren met minder stress
  • tijd besparen
  • fijne relaties hebben en zich verbinden met hun omgeving
  • energie hebben en genieten
  • er goed uitzien

De vraag aan jou is: wat kun jij voor wie bieden en op welke manier?
Hoe concreter je dit kunt maken, hoe beter. En hoe groter het probleem van iemand, hoe eerder ze klant zullen worden bij jou.

Geen kledingstuk, maar uitstraling
Je koopt zelf bijvoorbeeld geen mooie jurk, maar een fantastische uitstraling mét fijne complimenten. Je koopt geen diner maar wilt graag een echte eetbeleving waar je het nog lang over hebt. Of je maakt weinig winst en schakelt een expert in om geld te besparen, waardoor je meer geld overhoudt om jezelf en je bedrijf verder te laten groeien. En datzelfde geldt natuurlijk voor jouw klanten. Wat ‘kopen’ ze bij jou? Misschien wordt het tijd om eens kritisch te kijken naar de toegevoegde waarde(n) in jouw bedrijf en jouw leven. Is de toegevoegde van jouw bedrijf voor jezelf en voor anderen duidelijk? Als een probleem op een fijne manier wordt opgelost en het meer waarde in iemands bedrijf of leven brengt, dan hebben mensen daar immers geld voor over. Als je dit weet dan kun je het ook overbrengen.

Wie biedt jou waarde
En wees eens eerlijk: wie heeft voor jou toegevoegde waarde?
Wie inspireren jou om jouw leven te verbeteren? Wanneer vind jij toegevoegde waarde en welk probleem wordt dan voor jou opgelost? En op welke manier vind je dat het prettigst? Zodat het ook blijft hangen? Waar besteed jij je geld aan omdat het het ook echt waard is?
Maar het gaat ook om tijd. Waar besteed jij je tijd aan en voegt wat je doet in die tijd ook wat toe aan wat je nodig hebt?

Een concreet voorbeeld op social media gebied: je kunt jezelf verliezen in de brei van informatie-overload, gespekt met poezen- en kinderfoto’s, of foto’s van borden eten en allerlei andere dingen. Durf jezelf hierbij ook kritisch af te vragen: ‘wat voegt dit toe?’ Ook als je iets wilt posten: vind je dit vooral zelf leuk of voegt het ook echt iets toe voor jou volgers? En durf je de mensen die jou echt inspireren in een aparte favorieten Twitterlijst te zetten, zodat je niets mist? En durf je Facebookvrienden die van alles en nog wat op Facebook zetten uit je nieuwsoverzicht te halen? Zodat wat er overblijft echt de moeite waard is om te zien? En dat het toevoegt aan het bereiken van jouw doelen? Een betere onderneming en een fijner leven?

Tijd en geld zijn schaars. Daarom kun je ze maar beter slim besteden.

door Stefanie Hoogland

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.