image Wat voeg jij toe?

Van ‘grote knecht’ naar ‘kleine baas’. Even schakelen..

Denk je erover om te gaan ondernemen? Of ben je sinds kort ondernemer? En schrik je een beetje van wat er op je af komt? Als je de stap zet naar het zelfstandig ondernemerschap komt er veel op je af. De romantiek van het ondernemen – vrijheid, zelfontplooiing, veel nieuwe mensen ontmoeten en misschien wel meer verdienen dan je tot nu toe doet – vergeet je wel eens, als je ineens dingen moet doen die vroeger door je werkgever gedaan werden. Denk aan administratie bijhouden, facilitaire zaken regelen, je eigen inkoop doen, je social media strategie bepalen, je website onderhouden, netwerken, op de hoogte blijven binnen jouw vakgebied, jouw dienst of product verkopen enzovoort. Je kunt er je hele werkweek mee vullen en dan moet je ook nog je échte ding doen, namelijk dat waar je geld mee wilt verdienen: jouw unieke dienst of product waarmee jij je onderscheidt.

Daar waar je je in je vorige baan heer en meester voelde over jouw verantwoordelijkheden als een echte ‘grote knecht’ is het als ‘kleine baas’ wel even anders. Dat vraagt om een omschakeling: leiding geven aan jezelf. Als je net begint kun je verdrinken in alles wat je moet doen om je bedrijf te starten en te runnen. En daar zit de valkuil! Je bent goed in dat wat je doet, dat bepaalt jouw toegevoegde waarde naar jouw klanten toe. Maar als ondernemer begin je net en ondernemen is een vak apart. Realiseer je dus dat je je in het leren van het ondernemersvak nog aan het ontwikkelen bent. Keuzes maken, plannen maken, organiseren, netwerken, nee zeggen en leren delegeren. Durf daarbij hulp te vragen. Gun het jezelf dat je niet in alles het wiel helemaal zelf hoeft uit te vinden. Hoe sneller en beter je de randvoorwaarden van jouw onderneming hebt geregeld, hoe sneller je gas kunt geven met jouw expertise. En dan kun je pas echt schakelen, namelijk naar de volgende versnelling.

Zij Onderneemt | Stefanie Hoogland

4 comments
  • Kantoor1.11
   REPLY

   Wat leuk om te horen, Monique!
   Vanaf september a.s. gaan we van start met ons workshop-programma en andere diensten. Wellicht zit er iets voor je bij. En natuurlijk kun je straks ook vrijblijvend langskomen op ons spreekuur.
   Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, wordt je vanzelf op de hoogte gehouden van onze activiteiten en ontvang je regelmatig handige tips om beter te ondernemen en fijner te leven.
   Alvast heel veel succes!

   Groet, Zij Onderneemt | Natasha

 • Wendy Beers
  REPLY

  Hoi Monique, inderdaad leuk dat je gaat starten met je eigen bedrijf. En zoals mijn collega Natasha al heeft gezegd, houd onze website in de gaten!
  Succes met de voorbereidingen!

  Groetjes, Zij Onderneemt | Wendy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.