Je opent je post en er zit een rekening bij van een leverancier die nu pas een factuur stuurt voor een bestelling van een paar maanden geleden. Je was de rekening eigenlijk al vergeten en hebt toch die investering in nieuwe voorraad gedaan. De rest van de post bestaat uit de jaarlijkse verzekeringspremie, bankkosten en de registratie van je domeinnaam. Als je alles bij elkaar optelt kun je het de komende twee maanden niet betalen. “F*ck!” Je scheldt hardop. Hoe kon je zo stom zijn om die rekening te vergeten?
Dat je zoveel met je financiën bezig zou zijn als ondernemer, dat was toch niet je bedoeling. Zeker nu het al een tijdje wat minder gaat en je het ene gat met het andere probeert te vullen. Er zijn wat orders op komst maar dan moeten ze wel doorgaan. Als dat niet zo is dan moet je uit je spaargeld gaan putten om je inkoopfacturen te kunnen betalen.
Ondernemersvleugels
Als je geld op is, stagneert je bedrijfsvoering. Dan kun je niet verder en zie je misschien geen andere uitweg dan stoppen. Of je blijft te lang optimistisch en denkt dat die grote order op ieder moment toch binnen kan komen. Positief blijven is goed, maar té optimistisch zijn kan ook gevaarlijk zijn. Laat het niet te ver komen. Je bent een trotse ondernemer, weet je nog? Geen struisvogel. Dus haal je kop uit het zand en neem verantwoordelijkheid over jouw situatie.
Voor veel ondernemers is het een taboe: hulp inschakelen om uit je onzekere financiële situatie te komen. Toch zijn er ook vele ondernemers die met hulp een faillissement van hun onderneming konden voorkomen. Hoe vervelend het ook is, er is geen reden voor schaamte. Als ondernemer kun je door een goede financieel adviseur in te schakelen en bij leveranciers en andere dienstverleners een langere betalingstermijn te vragen, mogelijk wat tijd kopen. Zo kun je alle mogelijkheden goed op een rijtje zetten om je situatie ten goede te keren. Crediteuren zijn vaak wel bereid om mee te werken. Als je een deel van je rekeningen wel kunt betalen, al dan niet wat later, is dat beter dan dat je niks kunt betalen als je echt failliet bent. Wees blij dat je zelf aan de bel trekt voordat een ander beslag laat leggen. Dan is er vaak weinig meer mogelijk. Voorkomen is echt beter dan genezen.
Zorg te allen tijde dat je jouw administratie goed op orde hebt en een goed financieel overzicht hebt van je bedrijf. Zorg dat je voldoende verstand van zaken hebt, in ieder geval om jouw financieel adviseur te begrijpen. Zie je financiën als iets nuttigs dat – als je je er beter in verdiept – ook leuk kan zijn. Bespreek met jouw adviseur welke kerncijfers belangrijk zijn voor jou om te weten. Dat kan je omzet zijn ten opzichte van je begroting, je debiteurensaldo of je banksaldo. Het kennen van je belangrijke cijfers en het gevoel van de regie hebben over jouw financiële situatie geeft je meer zelfvertrouwen. Zo kun je de cijfers van jouw bedrijf gebruiken om richting te geven aan de toekomst van jouw bedrijf. Wat levert meer op? Waar stop je mee? Welke kosten kunnen omlaag? Zo blijf je aan het roer.
En als uit jouw cijfers blijkt dat het echt niet goed gaat en het niet verstandig is om verder te gaan, durf daaraan consequentie te verbinden. Als je besluit met je bedrijf te stoppen, kun je jezelf dan recht in de ogen kijken en zeggen dat je er binnen je macht alles aan gedaan hebt om er een succes van te maken? En dat je hulp hebt gevraagd en geaccepteerd? Zo ja: goede keuze, neem tijd om het te verwerken en na te denken over wat je dan wilt. Zo nee? Ga op zoek naar hulp waar je het nog niet gezocht hebt en probeer wat je nog niet geprobeerd hebt.
Tips
- Heb je onvoldoende kennis van financiële zaken? Volg een cursus via de Kamer van Koophandel of de Belastingdienst of ga naar een bijeenkomst van een accountantskantoor over voor jou relevante onderwerpen.
- Bepaal wanneer het voor jou genoeg is. Hoeveel schulden kun je aan? Wat is de grens om te stoppen? En bij welke grens ga je al hulp vragen voordat het te laat is?
- Ook al heb je hulp ingeschakeld van een financieel expert, je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor jouw bedrijf. Je zult genoeg moeten weten om overzicht te hebben over jouw financiële situatie. Sterker nog: je moet jouw accountant begrijpen en kunnen doorzien of hij goed is. Vraag door als je het niet begrijpt.
- Zelf ben ik geen financieel expert maar een paar basisregels die ik van mijn vader in ondernemerschap heb meegekregen zijn:
- je winst begint bij je inkoop; probeer die zo laag mogelijk te houden, net als je bedrijfskosten
- wordt niet afhankelijk van de bank; investeer pas als je iets hebt verdiend
- tweedehands spullen zijn vaak ook goed om mee te beginnen
- spaar voor later
- als je toch moet lenen, doe dat dan met de juiste zekerheden. Door bijvoorbeeld een onderpand in te zetten dat waardevast is. Zo kun je – mocht je in problemen komen – je lening aflossen door je onderpand te verkopen.
- geef niet uit wat je niet hebt
- neem een goede financieel adviseur maar blijf vooral naar je eigen intuïtie luisteren bij grote financiële beslissingen
- Als je besluit om geld te gaan lenen, verdiep je dan ook eens in nieuwe mogelijkheden als crowdfunding.
Een euro bespaard is een euro verdiend ~ Stefanie
Geld is gemunte vrijheid ~ Fjodor M. Dostojewsk
Dit blog is afkomstig uit het boek De Flamingo Factor (jouw leven, jouw bedrijf, jouw succes) van Stefanie Hoogland. Dit boek krijg je gratis als je ZOéén-lid wordt van Zij Onderneemt of je kunt het bestellen via bol.com.
In september is er weer een ZO Koffietijd met als thema Winstplanning door ZOéén lid Yolanda Kuin. Kun je vanwege tijd of locatie niet aanwezig zijn bij onze netwerkochtend? Er is nu ook een online avond-bijeenkomst met hetzelfde programma. Klik hier om je aan te melden voor de live of online ZO Koffietijd.
Leave a Reply