image Wanneer trek jij aan de financiële bel? image Geld – Gaaf – Goed

Oei, je groeit

Je weet niet wat je overkomt: je bedrijf zit sinds een paar maanden volledig in de lift, de orders stromen binnen. Je hoopte wel dat het importeren van dit nieuwe merk trendy en duurzame lampen een succes zou worden, maar dat het aantal orders zo explosief zou groeien had je niet durven dromen. Je staat in the picture, wordt uitgenodigd voor beurzen en vandaag belde een populair magazine of ze jouw lampen mogen gebruiken voor een metamorfose. Je moet je hoofd er nu even goed bij houden; de bestellingen op tijd afhandelen wordt een hele uitdaging en je moet meer inkopen anders kun je de levertijd niet nakomen. En met de publiciteit van het magazine kan het nog wel eens veel harder gaan.

Hoe ga je dat allemaal doen? Je voelt je alsof je op een surfplank staat en op een hoge golf je evenwicht probeert te bewaren. Eén verkeerde beweging en je wordt meegezogen het water in.

Ondernemersvleugels

Luxeproblemen zijn ook problemen, of op zijn minst grote uitdagingen. We mogen in deze tijd natuurlijk niet mopperen of klagen als het goed gaat maar ‘champagne troubles’, zoals de Amerikanen ze noemen, moet je ook oplossen. Als je te hard groeit, kun je het slachtoffer worden van je eigen succes omdat het niet meer te beheersen is en je je proces niet meer onder controle kunt houden. Als je dan fouten maakt, gaat dat snel rond en krijg je slechte referenties.

Bij iedere fase in je ondernemerschap horen nieuwe uitdagingen. Als je een enorme omzetgroei doormaakt, zul je misschien meer moeten investeren in bijvoorbeeld automatisering en personeel. Je gaat minder zelf doen en als je personeel aanneemt verandert je rol, bijvoorbeeld van meewerkend voorvrouw naar directeur. Je zult dan taken los moeten leren laten, wil je met je bedrijf voort blijven bestaan.

Er is ook een andere valkuil. Als het een tijd lang heel goed gaat met je bedrijf, kan het ook gebeuren dat je je discipline laat varen, want: het gaat toch lekker, het lijkt eindeloos te duren en er komt genoeg geld binnen. Waarom het toch belangrijk is om jezelf te managen om je niet teveel mee te laten gaan in deze opgaande stroom? Omdat je anders misschien té veel gaat leven naar dit succes, je geeft wellicht steeds meer uit en omdat er nog steeds meer binnenkomt neem je wellicht grotere risico’s. Je wordt gemakzuchtiger, kijkt niet meer naar wat je concurrenten doen. Als het daarna weer wat minder gaat kun je alsnog in de problemen komen. Zeker als je in je optimisme bijvoorbeeld een grotere auto hebt gekocht of grote investeringen hebt gedaan die je niet even ongedaan kunt maken, dan lopen de kosten daarvoor door, ook als je tijdelijk weer minder verdient. En als je personeel hebt aangenomen dan moeten de salarissen ook iedere maand doorbetaald worden…

Daarnaast geldt: als je wint, heb je vrienden. Als je succesvol bent willen andere mensen graag meeliften op jouw succes en met je samenwerken. Houd goed voor ogen wat je wilt met je bedrijf, met wie je wilt samenwerken en of jouw investering of samenwerking past in jouw missie. Want als je verliest heb je ineens weer heel wat minder vrienden.

Neem dus ook je groei-uitdagingen serieus. Groeipijn hoort erbij maar probeer de groei van jouw onderneming te allen tijde beheersbaar te houden. Blijf gedisciplineerd, en schakel op tijd hulp in. Je concurrenten slapen niet; ze houden je ook in de gaten en zullen hun best doen jouw plek in te nemen.

Tips

  • Heb je het gevoel dat je het goed aankunt? Zo nee, kun je iemand inschakelen die wat werk van je overneemt? Maak een goede afweging tussen kosten en opbrengsten en voor hoe lang je iemand denkt nodig te hebben. Neem hierbij geen onnodige risico’s.
  • Ook in goede tijden is het belangrijk om zelfdiscipline te hebben en niet de teugels volledig te laten vieren. Blijf werken alsof je het nog moet bereiken. Zo blijf je scherp.

Ook in de laatste minuut kun je nog verliezen ~ voetbaluitdrukking

Uit De Flamingo Factor – Jouw bedrijf, Jouw succes, Jouw leven van Stefanie Hoogland

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.