image Doelen met impact: de SDG’s image Aarde en Lucht, deel 1

Trend 2021: Work has left the building

Tijdens onze jaarlijkse Eindejaarsbijeenkomst licht Natasha altijd enkele trends toe die nu en in de toekomst gaan spelen en waar voor jou, als ondernemer, kansen kunnen liggen. In de trendlezing van onze online Eindejaarsbijeenkomst van 10 december 2020 hebben we samen met ZOéén-leden gebrainstormd over de mogelijkheden rond de trend: Work has left the Building.

Het Nieuwe Werken

In eerdere trendlezingen heb ik het al vaker meegenomen: Het Nieuwe Werken. De groeiende behoefte aan locatie-onafhankelijk en zelfs tijds-onafhankelijk werken. Je eigen werkplek en werktijd kunnen bepalen, mede mogelijk gemaakt door de digitalisering van ons werk, afgestemd op dat waar we dan behoefte aan hebben. Thuis in je joggingbroek, in een gezellig koffietentje in de stad, een bruisende co-working plek, een strandtent of andere plek in de natuur… Of zelfs aan de andere kant van de wereld. Zolang er internet is, kun je werken.

Thuiswerken, maar dan verplicht

Toen kwam Covid-19 en het werk verplaatste zich van kantoor naar thuis. Gedwongen weliswaar, maar veel traditionele werkgevers zagen nu opeens toch wel de voordelen in van het thuiswerken. Maar aan de andere kant werden fervente voorstanders van thuiswerken zich opeens bewust van de nadelen. Immers, verplicht thuiswerken is heel wat anders dan locatie-onafhankelijk werken. En het heeft toch wel wat meer voeten in aarde dan alleen je laptop mee naar huis nemen en aan de keukentafel werken. Maar het is wel duidelijk dat het werk nu definitief het gebouw heeft verlaten. Thuiswerken zal, ook na Covid-19, een echt blijvertje zijn.

Van mobiele kantoorunit tot opvouwbare werkplek

Er zijn diverse bedrijven die op deze trend al zijn ingesprongen. Zo bieden hotels hun kamers aan als werkplek. Voor de ruim-wonende, gefortuneerde thuiswerkers zijn er speciale kantoorunits om in de tuin te plaatsen of bijzondere meubels om een geluidsdichte werkplek te creëren. Enkele studenten van Inholland zijn er op ingesprongen met een product waarmee men eenvoudig aan de eettafel een werkplek kan maken én het weer snel een makkelijk is op te ruimen: de Deskey.

Waar liggen voor jou kansen in deze trend?

Zowel thuiswerkers als bedrijven waarvan de werknemers thuis werken, lopen tegen allerlei problemen aan, waar jij wellicht een oplossing voor hebt. Denk aan:

  • inrichting, aankleding en ergonomie van de thuiswerkplek
  • faciliteiten, technische middelen en digitale tools (en het werken ermee)
  • planning en dagindeling
  • werk/privé balans
  • verbinding met bedrijf, bedrijfscultuur en collega’s
  • lunch, beweging, vrijmibo en uitjes met collega’s e.d.
  • leidinggeven op afstand
  • interne communicatie
  • klantcontact

Je kunt hier specifiek op inhaken en producten/diensten en/of pakketten ontwikkelen of wellicht reeds bestaande producten hernoemen. Bijna elk bedrijf en branche kan hierop inspelen!

Kijk naar jouw eigen thuiswerkplek: wat maakt jouw plek een fijne werkplek? Vraag thuiswerkende vrienden of familieleden: hoe ziet hun huidige werkdag eruit en waarin verschilt die van hun kantoordag, waar hebben zij behoefte aan, wat missen ze aan hun kantoor, hoe worden zij begeleid door hun werkgever?

Welke kansen zie jij voor jouw bedrijf?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.