image Succesvolle kennismakingsavond image Grote dromen, kleine stappen

Ondernemen: je kunt het ook niet doen! (Of wel?!)

Een nieuw jaar vol met nieuwe kansen. Kriebelt het bij je? Wil je eigenlijk gaan ondernemen maar twijfel je nog? Of weet je eigenlijk wel dat je het wilt, maar laat je je nog tegenhouden door externe factoren, zoals de goedkeuring van anderen, tijd die je niet maakt om ervoor te gaan of de angst om uit je comfortzone te stappen?

Keuzes maken: we maken er elke dag miljoenen, vaak kleine keuzes en meestal onbewust. Maar de keuzes die je dagelijks leven en werk overstijgen, die echt iets veranderen in je leven en die je heel bewust maakt, die zijn lastiger. De laatste tijd spreek ik veel vrouwen die voor grote keuzes staan: wel of niet nog een kind, kiezen voor een andere baan of toch voor zichzelf beginnen; het zijn keuzes waarbij je niet over één nacht ijs gaat.

Voor veel mensen is een bedrijf starten een groot voornemen die vaak ook begin van het jaar speelt. Sta je voor een grote keuze aan het begin van dit jaar? En vooral; wil je een bedrijf starten? Lees dan onderstaande tips die je het maken van grote, maar ook kleinere keuzes makkelijker maken.

  • Stel jezelf de vraag: wat als geld geen rol zou spelen? Wat zou ik dan het liefst doen?
  • Wat zou je doen als je geen angst had?
  • Als je ergens voor benaderd bent en je moet nog ja zeggen, vraag jezelf dan af: doe ik het voor de ander of voor mezelf?
  • Of als je moet kiezen om iets wel of niet te doen: voel of het je sterker maakt of zwakker als je het zou doen. Je voelt dit meteen: veer je ervan op of niet?
  • Wat zou je jezelf adviseren als je jouw eigen beste vriendin was? Wel of niet doen?
  • Als je een gaaf idee hebt voor een eigen bedrijf en je zou horen dat iemand anders dat idee ook al heeft: wat gebeurt er dan met je? Het zegt alles over hoe graag je het wilt.
  • Twijfel je tussen links en rechts en kom je er niet uit? Forceer een keuze en kies bijvoorbeeld voor rechts. Slaap er een nachtje over en als het goed voelt en blijft voelen dan is het de juiste keuze. Zo nee, kies dan voor links.
  • Als je echt niet kunt kiezen tussen links of rechts, vraag jezelf dan af of er nog een andere optie is, rechtdoor of achteruit? Praat er eens over met andere ondernemers.
  • Weet je zeker waar je voor wilt gaan, maar stel je het steeds uit? Vraag jezelf af waarom je het uitstelt: wat is het ergste wat er kan gebeuren? En? Valt het misschien wel mee?
  • En luister goed naar wat je zegt: zeg je vaak ‘eigenlijk’? Dan weet je dat wat je na ‘eigenlijk’ zegt is wat je echt wilt.

Nu nog even kiezen welke tip jou het beste helpt 😉

Dus heb je een droom, wens of idee om een eigen bedrijf te beginnen? Ga ervoor!
Zij Onderneemt helpt je erbij. Lees over onze starters-workshops en kom naar de speciale startersavond op 9 januari!

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.