image Ondernemen: je kunt het ook niet doen! (Of wel?!) image Elk moment een goed moment

Grote dromen, kleine stappen

Heb je ook ZO’n zin in het nieuwe jaar? Een jaar waarin alles (weer) mogelijk lijkt? Wordt 2014 jouw meest succesvolle jaar als ondernemer? En wat ga je doen om dat te bereiken?

Het begin van het jaar is een mooi moment om voornemens te maken en doelen te stellen voor het nieuwe jaar. Het is goed om jezelf de volgende vragen te stellen:

Wat is jouw grootste droom als ondernemer? Wat wil je later worden als je ‘groot’ bent? En wat als geld geen issue zou zijn? Wat zou je dan doen?

Het is goed om af en toe even te dromen over jouw lange termijndoelen. Wat heb je bereikt als je ‘succesvol’ bent? Hoe zien jouw bedrijf en jouw leven er dan uit? Heb je bijvoorbeeld een bedrijf met meerdere franchisenemers, of is jouw webwinkel dan internationaal, heb je 4 boeken geschreven over jouw expertise of heb je meerdere verschillende ondernemingen met personeel?
Jouw dromen voor jouw leven en het bedrijf wat je wilt hebben zijn jouw lange termijn doelen. Hier zul je jouw kompas op af moeten stellen om ze te bereiken.

Dit kun je doen door jouw ultieme doel duidelijk te omschrijven in de toekomst. Langer dan 5 jaar vooruit kijken is voor veel mensen al lastig, maar als je aan je droom vasthoudt, kun je jouw middellange termijndoelen en korte termijn doelen afstemmen op jouw ultieme droom. En met een korte termijn doel kun je jouw dagelijkse werkzaamheden makkelijker afstemmen op het bereiken van jouw doelen. Dit helpt je om makkelijker prioriteiten te stellen. En als je beter prioriteiten kunt stellen heb je meer focus op je doel, waardoor je het ook makkelijker bereikt. Bovendien word je minder afgeleid door ‘bijzaken’, oftewel zaken die niet bijdragen aan jouw doelen.

Een voorbeeld:
Zelf wilde ik 2,5 jaar geleden mijn kennis en tips vanuit mijn workshops Mama-management opschrijven, het liefst in een boek. Om al die moeders die werk en gezin combineren praktische tips en inspiratie te geven om goed voor zichzelf te blijven zorgen in alle hectiek. Een boek zou mij zelf meer een ‘expertstatus’ geven voor het thema. Bovendien hoefde ik dan de informatie maar één keer goed op te schrijven en kon ik daar naar verwijzen.
Ik zou ermee verdienen, meer lezingen kunnen doen en.. voor mij het allerbelangrijkste: mezelf weer verder ontwikkelen en nieuwe concepten ontwikkelen door de ruimte die na het schrijven zou ontstaan.
Dit bleef een tijdje een droom maar gedreven als ik ben, moest het wel gaan gebeuren. Toen ben ik gewoon begonnen. Het doel was in 2012 een boek te hebben geschreven. Ook al had ik nog geen uitgever, ik ben alle informatie die in mijn hoofd zat gaan noteren, in een schriftje (als ik het maar niet vergat) en later in Word. Ik ben gaan twitteren dat ik met een boek bezig was (wat had ik te verliezen?), kwam in contact en in gesprek met uitgevers en volgde een masterclass over het schrijven van een managementboek. Ieder vrij uurtje was ik bezig met mijn boek.

Toen ik een uitgever (Réunion) sprak die mijn boek wilde uitgeven, was het hek van de dam. Ik kreeg zoveel vertrouwen dat ik alles in dienst van het boek stelde. Ik sprak een deadline af met de uitgever (vooral om mezelf onder druk te zetten), stelde afspraken uit die niet bijdroegen aan het schrijven van mijn boek en was een aantal maanden dag en nacht bezig met mijn boek.
Het werkte. Begin 2013 kwam mijn boek uit!

Toen het boek af was, had ik weer ruimte voor nieuwe dingen. Al de avond van de boekpresentatie kwam onder de douche het idee bij me op van wat nu Zij Onderneemt is geworden. En tegelijkertijd kwamen Natasha en Wendy op ditzelfde idee. En met z’n vieren dromen we nieuwe dromen voor al die vrouwelijke ondernemers die we een succesvol bedrijf en een fijn leven gunnen. We plannen en werken richting nieuwe doelen. Het is weer zaaien en ondertussen geniet ik van wat mijn boek mij brengt: publiciteit, lezingen en fijne reacties van moeders die geïnspireerd zijn. Zodat ook zij weer kunnen dromen en vooruit kunnen komen.

Wil jij ook je dromen waar maken en je ideeën voor 2014 vorm geven? Dan is de workshop Zij heeft Ambities voor 2014 echt iets voor jou!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.