Als ondernemer heb je heel wat op je bord liggen. De werkzaamheden waar je voor betaald wordt en de werkzaamheden die je moet doen om je bedrijf te runnen. Maar er verschijnen ook vaak nog allerlei neven-activiteiten, projecten, verzoeken enz. die je ook nog een plekje moet zien te geven in jouw planning. Dan is het een kwestie van prioriteiten stellen en weten wat je wel wilt en niet wilt. Wat doe je wel en wat niet, wat doe je nu en wat later.
DURF JIJ NEE TE ZEGGEN? Tegen die klus die goed betaalt, maar eigenlijk niet zo bij je past? Tegen die nieuwe klant die je eigenlijk heel onsympathiek vindt, maar wel een netwerk heeft die wellicht nuttig voor je kan zijn? Tegen die onbetaalde opdracht van een startend platform die veel gratis promotie belooft? Durf jij NEE te zeggen?!
Bedenk goed dat JA zeggen tegen al die dingen, vaak betekent dat je NEE zegt tegen jezelf!
Nee zeggen tegen een betaalde klus, kan heel moeilijk zijn. Vooral als je net start met je bedrijf of in een wat rustige periode zit. Maar bedenk goed wat deze klus je opbrengt én wat het je kost. Bij twijfel kun je veel hebben aan het bekende GELD-GAAF-GOED – model. Zorg dat een klus (of activiteit) altijd 2 van de volgende redeneringen beantwoordt:
Geld-Gaaf-Goed Model
GELD – Het levert geld op. Je kan er meer voor rekenen/krijgen dan je reguliere tarief.
GAAF – Je vindt het heel gaaf om te doen. Zoiets wilde je altijd al doen, of je wilde altijd al eens voor die klant werken. Je krijgt er inspiratie en/of energie van.
GOED – Je bent er goed in. Met jouw expertise heb je deze klus zo geklaard.
ZEG NEE, als de opdracht goedbetaald is, maar je de klus (of klant) niet leuk vindt. Zoiets kost je meer energie dan dat het geld oplevert!
ZEG NEE, als de opdracht wel goed betaalt, maar dat je er eigenlijk niet goed in bent. Als je constant op je tenen moet lopen en bang bent dat je klant het niet goed genoeg vindt, kost dat alleen maar stress.
ZEG NEE, als het een opdracht is waar je al je expertise voor uit de kast kan halen, maar die niets of weinig betaalt. Jouw expertise mag goed gewaardeerd worden, ook in geld. Dit is jouw toegevoegde waarde en daar mag wat tegenover staan!
Maar zeg gerust ook JA als de klus weliswaar niet zo goed betaalt, maar die ZO gaaf is om te doen en waar je ook al jouw expertise is kwijt kan. Zorg dan dat alle energie, inspiratie die je hiervan krijgt, opweegt tegen het te lage tarief. En probeer er op een andere manier meer waarde uit te halen. Bijv. door een review te vragen, als project op je cv te plaatsen, of als promotie in te zetten.
4e factor: GROEI
Zelf hebben we nog een 4e factor die we er altijd bij halen: GROEI. Want we vinden het als ondernemer belangrijk dat we ook blijven groeien. Niet alleen als onderneming, maar ook persoonlijk. Dus kijken we bij elke extra klus of verzoek ook of het iets is wat ons helpt te groeien. Kunnen we er van leren? Is het iets wat net buiten ons comfortzone ligt, maar waar we wel veel aan kunnen hebben?
Dat kan ook veranderen. Een vrijwilligersfunctie kan interessant zijn, omdat je er veel van leert. Maar als het een routineklus wordt die steeds meer tijd in beslag neemt, is het tijd om je prioriteiten bij te stellen.
Leave a Reply