image Aarde en Lucht, deel 1 image Lucht en Water – deel 2

Informatie Overload

Infobesitas, Nomophobia en I-stress, heb jij er al last van?

We krijgen tegenwoordig van alle kanten informatie op ons af. Gewenst, ongewenst, maar het is er. Altijd en overal. Fijn natuurlijk, dat je snel weet wat er in de wereld gebeurt, maar is al het nieuws en andere informatie wat je binnenkrijgt ook echt relevant? Wat moet je er mee of wat juist niet? Veel mensen hebben op verschillende manieren last van alle informatie wat ze tot zich kunnen nemen.

Hoe worden we geprikkeld

Als je alleen al bedenkt op welke manieren wij geprikkeld worden om informatie tot ons te nemen; televisie, krant, telefoon, radio, reclameborden, … Overal om ons heen is er informatie en nieuws. Er is natuurlijk het reguliere nieuws, maar ook via social media krijg je heel veel nieuws en informatie over je heen gestort, elke minuut. Je volgt het wereldnieuws en het lokale nieuws, berichten uit je vakgebied of branche. Je bekijkt de berichten van je vrienden en familie (én weer de berichten die zij leuk vinden en delen) en misschien een paar celebrities. Tel daar dan nog de leuke kattenfilmpjes of de beste social media berichten bij op en je bent zo weer een paar uur verder in de digitale wereld.

Hoe ga jij ermee om?

De vraag die je jezelf moet stellen is, hoe ga jij om met die overload? Je kunt natuurlijk de meldingen of het geluid uitzetten van je mail en telefoon. Een gevaar daarvan is, dat je continue je telefoon erbij pakt om te zien of je geen berichten hebt gemist, waardoor je misschien nog wel vaker op je telefoon kijkt. Merk je dat je dat veel doet? Dan kan je misschien van een aantal belangrijke kanalen of app-groepen wel het geluid aanzetten. Dan weet je dat áls je een geluid hoort het relevant is.

Verder reageert iedereen anders op een informatiestroom die continu aanwezig is. De een wil echt alles opnemen en verliest zich in al het nieuws, waardoor andere, belangrijkere dingen, blijven liggen. Deze mensen hebben steeds meer moeite om te goed te filteren en prioriteiten te stellen. Weer een ander raakt juist gestresst van alle informatie en neemt zo helemaal niks meer tot zich. Die mist hierdoor juist weer de relevante kennis die gedeeld wordt omdat ze door de bomen het bos niet meer ziet.

De moderne ‘ziekten’

Op het gebied van informatievoorziening via je telefoon, zijn er zelfs al verschillende moderne ‘ziekten’ te benoemen. Infobesitas, nomophobia en I-stress zijn hier voorbeelden van.

Bij Infobesitas wil je niets missen van het nieuws. Je verliest jezelf echt in het opnemen van alle informatie die tot je komt. Je volgt bijvoorbeeld zoveel mogelijk zakelijke accounts van andere ondernemers om zoveel mogelijk tips op het gebied van ondernemen te verzamelen. Daarnaast check je vier verschillende kranten, om niet dat ene interessante artikel te missen. En heb je ook nog eens heel veel connecties in je sociale kring, zodat je weet wat er bij iedereen speelt.

Heb je moeite om je telefoon écht even weg te leggen of uit te zetten en dan bedoelen we minstens een uur? Dan heb je mogelijk last van Nomophobia (No Mobile Phone-fobie) en ben je verslaafd aan je telefoon. Ga je even wandelen om even lekker je hoofd leeg te maken, maar heb je wel je telefoon mee om dit te delen op Instagram? Of spoel je regelmatig een serie terug omdat je op je telefoon zat te kijken, omdat je die niet weg kan leggen als je televisie kijkt? Grote kans dat je een Nomophoob bent.

Als je last hebt van I-stress heb je moeite met het verwerken van alle informatie die op je afkomt. Je weet niet precies wat je met alle informatie moet en hierdoor raak je gestresst. Misschien is dit je onlangs nog overkomen bij de lancering van de nieuwe app Clubhouse. Overal om je heen zie je ondernemers deelnemen en laaiend enthousiast zijn. Maar is dit iets voor jou, moet je hier ook op en waarom? Je bent bang om iets te missen, maar vind het ook lastig om te bepalen of het voor jou wel nodig is.

ZO Koffietijd

Herken jij jezelf in één van de profielen die hiervoor geschetst zijn? Wil je weten hoe je om kunt gaan met de Informatie Overload? Sluit dan aan bij ZO Koffietijd, de online netwerkochtend van Zij Onderneemt, op vrijdag 26 februari om 09.30 uur.

Tijdens deze koffieochtend gaan we samen in gesprek over alle informatie die we op ons af krijgen en geven we tips hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
Hopelijk hebben jullie zelf ook goede ideeën. Die kun je delen tijdens de break-out room sessies, waarbij we in kleine groepjes aan de slag gaan.

Wil jij erbij zijn? Dan kun je je HIER aan te melden.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.