image Grote dromen, kleine stappen image Nieuwsbrieven: leesvoer of spam

Elk moment een goed moment

Woensdag 1 januari 2014. Een nieuw jaar is begonnen. Een mooi moment voor een nieuwe start! Dus hebben wij ons lijstje met goede voornemens al klaar. Want dit jaar gaan we alles anders doen, beter! Wij gaan gezonder eten, meer sporten, meer tijd doorbrengen met ons gezin én alleen met de partner én meer tijd voor onszelf. We gaan het op het werk ook anders aanpakken, beter plannen, meer structuur aanbrengen, …..

En zo leggen we onszelf zoveel nieuwe regels op, waarvan we eigenlijk bij voorbaat al weten dat die gedoemd zijn te mislukken. Maar ook dat willen we niet weten, nee, dit jaar gaan we er ECHT voor!

Geloof je het zelf?!
Hoeveel van jullie gaan vol goede moed op nieuwjaarsdag een strand- of boswandeling maken? Want: meer bewegen, gezonder leven, meer tijd met je gezin – check– check, check! Om dan vervolgens, voor de gezelligheid, ergens met een lekkere kop warme chocola te gaan zitten. Met slagroom natuurlijk! Want ach, dat hoort er toch een beetje bij, en het jaar is toch nog niet echt begonnen, en het is nog een feestdag enzovoort. En dan ’s middags een wijntje met wat hapjes, want die waren nog over van de feestdagen. En ja, die open fles wijn is ook zonde om weg te gooien…… Excuses genoeg.

En zo sneuvelen op de allereerste dag al veel van onze goede voornemens!
Natuurlijk gaan we de volgende dag weer fris van start, of we stellen het nog heel eventjes uit tot de eerste werkdag/schooldag. Tot we weer in ons normale ritme zitten.
Maar het is al vaak genoeg gebleken dat veel van onze voornemens het niet voorbij februari redden. Sportscholen varen er wel bij, vooral in de tijd toen je nog meteen aan een jaarcontract vastzat. Ik heb eens een mop gelezen over iemand die een bedrijf wilde starten dat in januari en februari een sportschool zou zijn en de rest van het jaar een café. Leuk, en waarschijnlijk nog lucratief ook!

Natuurlijk is er niets mis met goede voornemens.
Je moet toch ergens beginnen. Maar waarom jezelf blindstaren op die eerste januari om na 2 maanden eigenlijk weer de moed te verliezen? Ook ik heb goede voornemens (veel te veel goede voornemens!), maar tegelijkertijd weet ik ook dat januari voor mij geen goede maand daarvoor is. De gezellige feestdagen gaan bij ons altijd gepaard met veel en lekker eten en al die lekkernijen zijn natuurlijk niet op 1 januari opeens allemaal op. We kunnen met de restjes nog minstens een week vooruit. Wat overigens dan toch mooi samenvalt met mijn goede voornemen om minder weg te gooien en meer te hergebruiken! Vervolgens komen er allerlei nieuwjaarsrecepties, diverse verjaardagen en andere feestjes. Niet echt een maand om aan gezonder leven/eten te denken en tijd om te sporten zit er dan helemaal niet in. Daarnaast hebben we door de drukke feestdagen vaak minder weerstand en is januari een maand vol griep- en verkoudheid golven.

Eet lekker met de feestdagen,.Dik word je niet tussen 24 en 31 december, maar tussen 31 en 24 december!

quote van Omdenken

Dus begin ik gewoon op 1 februari…
of misschien wel op maandag 20 januari (Blue Monday – meteen een goede reden om die aan te pakken!). Of zomaar op een andere dag wanneer ik lekker in mijn vel zit. En zal ik ook niet gaan proberen om al mijn voornemens tegelijkertijd vol aan te zwengelen. Misschien stel ik dat gewenste dagje voor mijzelf wel wat langer uit, omdat ik eerst de zolder aan kant wil hebben.
Goede voornemens zijn goed! Ze geven je iets om naar toe te werken, verbetering, inspiratie. Maar bedenk: voornemens zijn niet voorbestemd voor de eerste januari en kunnen elk moment! Kies jouw moment. Dus deze maand niet gelukt, verlies dan niet direct de moed. Probeer gewoon een andere keer opnieuw. Val jezelf niet af omdat het weer niet gelukt is die paar kilo kwijt te raken, of je hardloopschema al 4 keer is opgeschort. Begin gewoon opnieuw.
En met deze instelling valt het dan misschien wel allemaal mee en lukt het je nu wel!

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2014? En hoe ga jij dat aanpakken?

Is één van jouw goede voornemens om aan de slag of van start te gaan met je eigen bedrijf? Kom dan naar ons Open Spreekuur op dinsdag 7 januari of naar onze speciale Startersavond op 9 januari!

[product id=”725″ sku=””]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.