image Mutsen, dozen en tuthola’s image Het alfabet heeft 26 letters!

Bewaak je vrije uren

Dag en nacht ben je met je bedrijf bezig. Je kunt altijd werken als je wilt. Je klanten spelen voicemailtikkertje en jij bent hem altijd, lijkt het. Ze bellen, spreken je voicemail in en jij bent weer aan zet. Het houdt niet op. Als de klanten niet mailen of bellen, dan is er nog wel van alles wat rondom hun bestellingen moet gebeuren. En zodra het iets rustiger is, heb je zelf weer genoeg ideeën om uit te gaan voeren en je bedrijf verder te verbeteren. Je komt privé op deze manier ook nergens meer aan toe.

Wat zou het lekker zijn eens even een dagje niets te moeten, vooral van jezelf. Bij wie kun je je vakantiebriefje indienen?

Ondernemersvleugels

Als ik ’s avonds laat aan het werk ben en dat meld op Twitter, krijg ik altijd meteen reacties van andere ondernemers die ook nog druk bezig zijn. Veel ondernemende vrouwen en mannen zorgen ervoor dat de economie ook ’s avonds doordraait. Ik vind het altijd wel een fijn idee om zo met z’n allen aan de slag te zijn.

Ondernemen heeft een enorme impact op hoe jij leeft en werkt. Het is een snelcursus persoonlijke ontwikkeling op vele vlakken en dat trekt een wissel op je. Ook al houd je van het ondernemerschap en laat het je misschien nooit helemaal los, toch is het goed om af en toe even afstand te nemen. Rust nemen is belangrijk om goed te kunnen blijven functioneren in je werk. De droom van flexibiliteit en vrijheid is in de praktijk vaak anders – als je ondernemer bent, zul je zelf moeten waken voor je vrije uren.

Volgens Ellen Kossek, een Amerikaanse hoogleraar, zijn er drie verschillende workflifetypes: de separator, de integrator en de cycler. Als je een separator bent, scheid je jouw werkleven en je privéleven volledig. Ben je een  integrator, dan lopen werk en privé voortdurend door elkaar heen. De cycler wisselt periodes van separation en integration af.

Ik ben zelf een echte cycler. Ik wissel periodes waarin alles fulltime door elkaar loopt af met weken waarin ik van 9 tot 3 werk, daarna een paar uur vrij ben en van 8 tot 11 ’s avonds weer werk. Maar ook al loopt het soms door de week volledig door elkaar heen (integrator), in het weekend ben ik altijd vrij (separator). Voor mijzelf geldt hierbij dat mijn gezin mijn rem is, anders was ik een volledige integrator. Na een dag hard werken met een schare kinderen naar huis en ze de ruimte geven om lekker te spelen vind ik erg fijn. Ik kan dan zelf ook even mijn zinnen verzetten. ’s Avonds als de kinderen slapen, kan ik na een rondje hardlopen weer met frisse ideeën en energie achter mijn laptop kruipen. Maar soms loopt het toch weer anders en zit ik te werken met de kinderen om mij heen. In feite heb ik dit stuk geschreven rond half 6 ’s middags met Dr. Phil aan op de tv in de keuken, met drie kinderen in huis, terwijl ik met mijn jongste speelde dat we Eskimoburen waren en ik in een iglo woonde met een cappuccino-apparaat. Soms lukt het dan gewoon toch even.

Het hoeven natuurlijk geen kinderen te zijn die je zinnen helpen verzetten. Denk aan vrijwilligerswerk, een lidmaatschap van een motorclub, het toewerken naar een sportprestatie (ik wil nog steeds een keer een halve marathon lopen), het organiseren van een buurtfeest of een hobby waar je helemaal in op kan gaan; of denk aan het ontwerpen en maken van je eigen kleding of het onderhouden van een moestuin. Wat het voor jou ook is, koester het en geniet ervan. En zoals dat voor de boswachter geldt die met een botte zaag een heel bos probeert om te zagen: je moet de zaag nu eenmaal scherp houden. Met een scherpe zaag ben je productiever. En in jouw bedrijf ben jij de zaag!

Work hard, play hard, rest hard! – Arko van Brakel

Bewaak je vrije tijd ook door niet continu beschikbaar te willen zijn voor al je klanten. Als je bedrijf groeit, ben je zelf steeds minder goed bereikbaar. Dat is een logisch gevolg. Je hebt meerdere klanten en bent wellicht in bespreking. Probeer je klanten een beetje op te voeden; als je altijd binnen een kwartier reageert verwachten ze dat steeds weer van je en op een gegeven moment is er alleen nog maar spoed- en superspoed. Reageer snel genoeg maar niet altijd meteen als het niet nodig is.

Wil je af en toe vrij nemen maar wil je dat de zaak doordraait en heb je geen personeel? Is er een collega ondernemer die je vertrouwt? Een sieradenmaker met een webshop die met zwangerschapverlof ging, liet haar shop runnen door iemand uit haar netwerk die ook een webshop heeft, maar in andere producten. Zij wist goe de systemen werken. En de sieradenmaker kon met een gerust hart bevallen en genieten van haar verlof. Kun je iets terug doen en bijvoorbeeld op een ander moment haar vakantie opvangen? Of stuurt zij jou een rekening voor de uren? Prima oplossing, zakelijk, en beter dan niets doen.
In sommige gevallen is het wat moeilijker. Als je een eigen tattooshop hebt en een andere tattooeerder neemt dit over, heb je kans dat jouw klanten bij je collega blijven als je weer terugkomt. Je kunt ook tijdelijk sluiten en hopen dat de mensen die voor jou kiezen op je wachten tot je er weer bent.

De tijd vliegt, maar ik even niet – Lsltn

TIPS

  1. In welk worklifetype herken je jezelf het meest? En leef en werk je daarnaar? Wat zou je kunnen aanpassen?
  2. Ook al werk je alleen en misschien vaak thuis: neem pauze. Ga op een andere plek eten en doe iets in je pauze wat niet werkgerelateerd is. Werk je door achter je  bureau, dan merk je dat je een paar uur later weinig energie en zin meer hebt om door te werken. Ga een rondje om in je pauze, zet even harde muziek op om je zinnen te verzetten.
  3. Heb je het gevoel altijd bereikbaar te moeten zijn? Wat gebeurt er als het niet zo is? Zet je telefoon en mail uit als je tijd neemt voor jezelf. Na de lunch kun je weer reageren. Is het echt erg als je je klant niet onmiddellijk kunt spreken omdat privé op dat moment voor gaat?
  4. Ben je een kenniswerker en schrijf en publiceer je veel? Werk dan vooruit; als je vrij bent, kun je ervoor zorgen dat er toch blogs gepost worden.
  5. Altijd minder bereikbaar zijn is geen graadmeter voor hoe goed je je werk doet. Mensen die minder goed bereikbaar zijn, hebben vaak meer focus op hun doelen en stellen de juiste prioriteiten. Je wordt immers betaald om goed werk te leveren en niet om altijd maar bereikbaar te zijn.
  6. Als je personeel hebt, zorg dat ook zij voldoende energie hebben en dat ze naast ambities in hun werk, ook oog hebben voor een fijn privéleven. Als medewerkers goed in hun vel zitten en niet continu te veel uren maken, is de kans groot dat ze productiever werken en minder snel ziek worden. Ook hierin ben je een voorbeeld.
  7. He je moeite om ’s avonds in slaap te komen? Zorg voor een cooling down: stop uiterlijk een uur voor je gaat slapen met werken. Zet je laptop en smartphone uit en ga ontspannen. Neem een bad, kijk TV (wel iets lichts), lees iets leuks, doe nog een huishoudelijk klusje als een was opvouwen, ga mediteren of een rondje wandelen en neem een beker warme melk. Vooral een vast ritueel voor het slapen gaan helpt.
  8. Leg pen en papier naast je bed zodat je, als er nog iets in je opkomt wat je niet wilt vergeten, dat meteen kunt opschrijven.

Het voordeel van eigen baas zijn, is dat je op zomerse dagen zelf kunt beslissen hoe ver je het raam open zet – Marieke (uitgever)

 

Dit artikel is een hoofdstuk uit het boek De Flamingo Factor – Jouw leven, Jouw bedrijf, Jouw succes, van Stefanie Hoogland.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.