image Bewaak je vrije uren image Tussen Rémi en de grote massa

Het alfabet heeft 26 letters!

Je had een plan, je ideale plan A. Maar plan A werkt nier en nu begint plan B ook al te haperen…. Hoe doen anderen dat toch? Dat moeiteloze succes, alsof ze gewoon meteen de juiste knop ingedrukt hebben?

Als plan A niet werkt, dan heeft het alfabet gelukkig nog 25 andere letters. Blijf proberen! Eens werkt je plan en kun je vooruit. Het is een kwestie van ’trial and error’: als B niet lukt probeer je C en dan D. Kijk niet naar de successen van anderen als dat je ontmoedigt. Het zijn de eindresultaten en je weet niet hoe anderen gekomen zijn waar ze nu zijn. Meestal zitten er meer uren van hard werken en meer mislukte plannen in die resultaten dan je ziet. Zo gaan er in Amerika veel ondernemers eerst een keer failliet om vervolgens wel succesvol te ondernemen. Failliet gaan wordt daar niet gezien als falen; in Nederland wel. Er rust hier nog steeds een taboe op. Maar het is echt niet erg om een keer te ervaren dat een plan niet werkt. Je leert ervan.

Een mislukt plan hoeft niet te betekenen dat je meteen failliet gaat. Er is altijd een alternatief, blijf dus positief denken want angst en onzekerheid zijn slechte raadgevers. Hou het positieve eindresultaat in gedachten dat je gaat bereiken. Je moet alleen nog even uitvogelen hoe. Bedenk: er zijn geen mislukkingen alleen manieren die niet werken. Blijf dingen proberen. Maak een nieuw plan. Een plan hebben geeft een gevoel van controle, van regie hebben en dat maakt dat je gerichter en productiever werkt en betere keuzes maakt. Maar als het niet werkt moet je flexibel zijn en iets anders aanpakken om wel je doel te halen.

TIPS

  1. Soms ligt een oplossing voor de hand, maar zie je hem niet meteen. Neem even afstand om logisch na te denken. Ga een rondje wandelen of ga iets heel anders doen. Soms krijg je op de meest onverwachte momenten ideeën.
  2. Lees een boek over hoe je creatiever kunt denken. Er staan vaak oefeningen in die je rechter hersenhelft, de creatieve kant, prikkelen en je anders naar een probleem laten kijken. Zelf heb ik veel gehad aan boeken als Succes door groot denken van Dr. David J. Schwartz, aan The Firestarter Sessions van Danielle LaPorte en aan Je bent wie je wordt van Ilse Nelemans en Salem Samhoud.
  3. Schakel hulp in, vraag het eens aan iemand die anders naar jouw uitdaging kijkt. Als het om een ondernemersprobleem gaat, vraag een ervaren ondernemer of coach. Als het een technisch probleem is voor een product dat je aan het ontwikkelen bent, huur dan iemand in die betaald wordt voor zijn ideeën maar ook geheimhouding garandeert.

I have not failed. I’ve found 10.000 ways that don’t work. – Thomas Edison

 

Dit artikel is afkomstig van het boek De Flamingo Factor – Jouw leven, jouw bedrijf, jouw succes, van Stefanie Hoogland.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.