image Afscheid nabij image Vernieuwen of verdwalen?

Leren rolschaatsen

“Mam, als ik later een eigen bedrijf heb, kan ik dan ook iemand inhuren om mijn administratie te laten doen?”
“Ja schat, dat kan gelukkig, dat doe ik ook.”
“O fijn, dan hoef ik alleen nog maar te leren rolschaatsen.”

Dochterlief wil een rolschaatsrestaurant beginnen. Ze is net twaalf en weet al een tijdje dat ze niet voor een baas wil werken. Het begon toen ze een jaar of zeven was met de vraag of de caissière al dat geld zelf mocht houden. En om zich daarna af te vragen waarom die caissière dan niet zélf een supermarkt ging beginnen.
Vervolgens kwam de vraag of haar toekomstige baas zomaar aan de haal mocht gaan met al haar goede ideeën.
Goed argument om voor jezelf te beginnen; geld verdienen met je eigen ideeën!
Voeg daar een dosis eigenwijsheid en drang naar vrijheid aan toe en voilá, daar staat een ondernemer.
En mijn dochter heeft (gelukkig), net zoals zo veel van ons, geen idee wat voor onvoorziene, soms schijnbaar onmogelijke, bijzondere facetten je kunt tegenkomen als je eenmaal van start bent gegaan. Dan ben je inderdaad blij als je in ieder geval een boekhouder hebt!

Het is natuurlijk geweldig dat we als ondernemer vrijheid hebben en tijd nemen om alles uit te vogelen. En wonderlijk is het om te zien hoe iedere ondernemer deze vrijheid naar eigen inzicht benut; de één is tevreden met een extraatje en klust bij wanneer ze zin heeft, de ander gebruikt alle ervaringen opgedaan bij vorige werkgevers en leent zich met al haar kennis heerlijk uit als freelancer, de volgende begint een volledig nieuw concept out of the blue, met al het vertrouwen en de motivatie om er een doorslaand succes van te maken. Zoveel verschillen, maar tegelijkertijd zoveel inspiratie.

Zelf ben ik ergens ingerold omdat ik op dat moment kansen zag. Het bekende gat in de markt. Maar ik merk nu, na bijna tien jaar, dat de markt waarin ik werk steeds meer verzadigd raakt. Waar eerst de klanten zichzelf aandienden en we een jaar of vijf promotieloos en moeiteloos de agenda vulde, moeten we er nu meer aan trekken om klanten binnen te halen. Vanzelf ontstaan de momenten van twijfel: is er straks nog wel markt voor ons? Wat als ik het zat bent? Zou ik ooit nog voor een baas kunnen werken? En zo ja: welke baas wil mij nog hebben met je bijzondere C.V. en al mijn eigenwijsheid?
Maar ook: ben ik überhaupt wel alleen maar (school)fotograaf, of ben ik ook of juist een ondernemer die kansen ziet?

Trends en ideeën zijn er altijd. Timing is alles.
Hmn, een rolschaatsrestaurant. Met zo’n jaren vijftig uitstraling. Met hamburgers, milkshakes en een jukebox. Als beelddenker zie ik het plaatje al voor me en het concept ook. Tegen de tijd dat mijn dochter oud genoeg is voor een eigen onderneming heeft ze vast weer een ander geweldig idee verzonnen.
Een rolschaatsrestaurant…
Alleen nog even leren rolschaatsen…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.