image De eindsprint image Rondom geïnspireerd

Gezondheid!

Ik zit heerlijk buiten aan een kopje koffie, op een doordeweekse ochtend. Even genieten van het voordeel van zelfstandig ondernemen en thuiswerken. Ik was wat aan het lezen over marketing en aan het mijmeren over hoe we meer klanten zouden kunnen werven. Zolang ik hier buiten in mijn tuin aan de koffie zit, zullen nieuwe klanten niet weten dat ik ze wil, of dat ik überhaupt besta. Maar ik zit wel even lekker.

Acquisitie. A-cqui-si-tie. Dat woord komt in me op.
Dat stomme, irritante, daar-heb-ik-geen-zin-in woord. Het woord dat me onzeker maakt, omdat ik vol overtuiging mijn product aan de man moet brengen, terwijl ik me wel eens afvraag of mijn product wel is waar ze op zitten te wachten. Dat woord waarbij ik me een goedkope vertegenwoordiger voel, terwijl ik wil dat mijn kennis en talent gezien worden. Als ik het woord heel hard en snel thuis roep zeggen mijn kinderen “gezondheid”, omdat het klinkt als een nies tijdens verkoudheid.

Nog maar een kopje koffie.

Wist je dat ondernemers de meeste omzet halen uit bestaande klanten? Misschien is met die kennis acquisitie iets minder erg/eng. Je hoeft die extra omzet niet perse te halen uit nieuwe klanten. Je kunt gewoon je bestaande klanten aandacht geven. Met je bestaande klanten kun je de verdieping opzoeken. Je kunt ze een leuk extraatje aanbieden als dank dat ze klant zijn. Je kunt ze een aanbieding doen op een korte workshop of product. Je kunt ze vertellen dat ze korting of een cadeau krijgen als ze je in contact brengen met iemand die ook een klant van jou kan worden.
Je kunt van alles verzinnen. Ik kan van alles verzinnen.

En als ik merk dat bestaande klanten enthousiast zijn en blij met me zijn, dan kost het ook minder moeite om nieuwe klanten te benaderen.

Mijn koffie is op. Ik moet eraan. Ik roep het nog maar eens een keer heel hard. ACQUISITIEIEIEIE! Gezondheid! Voor mijn bedrijf dan.

2 comments
 • Natasha
  REPLY

  Wat een leuk blog, Marieke. Ik heb ook altijd zo’n hekel aan acquisitie, inderdaad alleen al het woord 🙁
  Maar zoals jij het verwoordt, klinkt het toch wat vriendelijker.

 • Joke Bergh
  REPLY

  Heel herkenbaar. Ook ik hik aan tegen mezelf aanprijzen en stappen ondernemen omdat….tja…als intuïtief vrouwencoach vraag ik me dan af: wie zit er op mij te wachten? En wat doe ik dan precies? Ik coach vrouwen die vastlopen op wat voor gebied dan ook: werk, gezondheid, studie, ondernemen… We ontdekken wat hen tegenhoud en daar gaan we mee aan de slag. Gek genoeg (?) zijn mijn klanten enthousiast en de laatste 2 hebben ook daadwerkelijk stappen ondernomen en zijn goed op weg. Nu ik nog…komt wel hoor, maar jezelf motiveren wanneer je weinig energie hebt, blijft lastig. Gezondheid!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.