image De eigenschappen van een succesvolle ondernemer image Ga jij SMART om met je doelen?

Dag van de Ondernemer met burgemeester Anja Schouten

“Ondernemen is topsport. Maar als je je passie volgt, denk je in oplossingen!”

Burgemeester Anja Schouten ging op de Dag van de Ondernemer op pad naar lunchroom Miss Central aan de Laat. Daar was een groep vrouwelijke ondernemers bijeengebracht door Zij Onderneemt, het platform en netwerkcommunity van Stefanie Hoogland en Natasha Ioppi. De community bestaat inmiddels uit 165 ondernemende vrouwen, die elkaar helpen met tips, bijeenkomsten, masterclasses en een luisterend oor. De burgemeester wil vandaag op deze bijzondere dag de vrouwelijke ondernemers bedanken voor hun energie en doorzettingsvermogen in de afgelopen moeilijke coronaperiode.

Naast Stefanie, Natasha en eigenaresse van Miss Central, Mariska Mol, zijn nog zes onderneemsters met uiteenlopende bedrijven naar Miss Central gekomen voor het gesprek met de burgemeester: Loan Boland (Sencha en SweetLab), Nanda van Ham (El Kombi Sup), zakenvrouw van het jaar 2019 Mireille Kaptein (Kaptein – House of Cheese and Butter), Yvette Out (EBC Beveiligingen), Eline Schreuder Goedheijt (Cotton Treat) en Kim van Weering (Kim van Weering). Ook Isabel Straver van het Ondernemersloket is aanwezig. Stefanie verwelkomt de burgemeester en geeft het woord aan haar.

Anja Schouten: “Allereerst wil ik graag horen hoe het met jullie gaat. Want we dachten allemaal dat corona wel klaar was, maar dat bleek anders. Hoe hou je dan de moed erin? En ook wil ik graag weten wat jullie anders doen dan jullie mannelijke collega’s.”
De moed erin houden, blijkt per persoon en bedrijf verschillend, maar het is vooral een kwestie van even diep ademhalen bij elke tegenslag en weer doorgaan. Een lange adem is daarbij een vereiste. Je moet steeds nieuwe dingen bedenken, die dan later niet doorgaan, omdat er alwéér nieuwe coronamaatregelen zijn afgekondigd. Elke dag is het schakelen en die periode duurt inmiddels wel erg lang. Eigenlijk is iedere ondernemer continu bezig om ergens iets op te lossen; er loopt altijd wel iets anders dan gepland. Overigens niet alleen door corona, ook om andere redenen. Vaak kun je die niet voor zijn en hebt er geen invloed op. Als het dus even tegenzit, betekent dat echter niet dat je op de verkeerde weg zit, maar dat je bezig bent. Gezamenlijke conclusie is dat ondernemen eigenlijk topsport is. Of een ondernemer man of vrouw is, maakt daarbij niet uit. Wel zijn mannen vaak rustiger en praktischer ingesteld, en vrouwen geven vaker een complimentje en zijn socialer.

“Helpt het als je deel uitmaakt van Zij Onderneemt of een andere community?”
Stefanie vertelt dat Zij Onderneemt het afgelopen jaar meer dan 100 nieuwe aanmeldingen kreeg. Dat is wel een signaal. Inmiddels telt ZO 165 leden uit heel Nederland, waarvan 55% uit Alkmaar en omgeving. Elke week zijn er online meetings, masterclasses, blogs en meer. Op de vraag van de burgemeester antwoorden de anderen dan ook bevestigend: Een community geeft steun, helpt bij intervisie en je kunt lijntjes zoeken om samen te werken en elkaar zo versterken. Als ondernemer is het soms wel lastig dat iedereen er altijd iets van vindt, wat je ook doet. Via een community heb je mensen om je heen, die je iets brengen en die praten vanuit een gunfactor en je niet zien als concurrent. Daardoor kun je creatiever zijn en oplossingen bedenken. Een fijn netwerk is zeker voor éénpitters heel prettig. Voor grotere bedrijven ligt het iets anders, omdat je daar een team bent en niet alles zelf hoeft te doen. Het mooiste is het als je personeel ook ondernemend is en eigen kwaliteiten inbrengt. Want als je je passie volgt, ga je denken in oplossingen.

“Eén van mijn rollen als burgemeester is ook om in het belang van Alkmaar steeds met nieuwe groepen in gesprek te gaan, mensen te verbinden.”
Gedurende de discussie, komen de rol van de burgemeester en de gemeente ter sprake. De invalshoek van een gemeente is anders dan die van ondernemers. Een gemeente is zowel creator, wetgever, handhaver en dienstverlener. Zij moet soms heel ver vooruit denken en soms juist op korte termijn met oplossingen komen. Zeker nu in coronatijd, zoals bijvoorbeeld met de winterterrassen. De gemeente praat vaak met Ondernemend Alkmaar, waar veel wat grotere en ervaren ondernemers lid van zijn. Maar kleinere ondernemers hebben hierin vaak geen stem, terwijl ze veelal wel met dezelfde belangen te maken hebben. Zij willen vaak best met de gemeente om tafel, maar de aansluiting vinden is soms lastig. Advies aan de gemeente is om hen op een andere manier te bereiken om meer diversiteit te creëren in de gesprekspartners. Ook zijn we in Alkmaar te bescheiden. Alkmaar heeft een uitgekiende mix om een vitale stad te zijn en heeft veel te bieden, maar vaak beseffen we dat zelf niet eens. Dus meer laten zien wat er is. De gemeente is ook een soort ecosysteem en wil groeien. Via ontwikkelingsbeelden kun je kijken wat je nodig hebt, hoe je wilt groeien en wie je wilt aantrekken om hier te wonen en werken.

“Ik kan nog uren met jullie doorpraten. Er is zoveel positieve energie! Helaas moeten we gezien de tijd zo afsluiten, maar graag van iedereen nog één wens of vraag.”
Iedereen geeft een reactie. Een greep uit de wensen/vragen: Een platform dat alle netwerken met elkaar verbindt. Omarmen van de diversiteit van Alkmaar om het ecosysteem van de stad te versterken. Meer synergie met omliggende gemeenten ter verbetering van het ondernemersklimaat. In plaats van eilandjes meer samenhang. Een ‘sexy’ stad worden. Authenticiteit en meerwaardes behouden. Een mooie toegankelijke stad blijven. Community’s creëren en zuinig zijn op ‘de Alkmaarder’. Een oplossing voor de woningnood, want ik en veel andere ondernemende vrijgezelle meiden om mij heen komen er niet tussen, terwijl we graag in Alkmaar willen wonen en ondernemen. Eenvoudiger regelgeving om bijvoorbeeld ouders in huis te nemen, waardoor grotere woningen vrijkomen. Als afsluiting van het gesprek de wens van de burgemeester zelf: “Ik wens Alkmaar jullie energie. Die is zo sprankelend. Die maakt van Alkmaar een stad waar je bij wil horen.”

(artikel van afdeling Communicatie, gemeente Alkmaar)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.