image Voor als het even wat minder gaat met jou image Thuiswerktips voor ondernemers

Doorzetten in moeilijke tijden

De concurrentie is hevig en mensen geven minder uit aan jouw luxe traiteurdiensten. Je hebt drie offertes die niet doorgaan en een vaste klant stopt ermee vanwege bezuinigingen. Je hebt het gevoel dat het je niet gaat lukken. Maar om je heen en vooral op social media zie je de ene na de andere ondernemer successen boeken. Waarom lukt het jou dan niet? En je hebt nog wel zo hard gewerkt en goed werk geleverd, daar ligt het niet aan. Om heel eerlijk te zijn: je ziet het hele ondernemerschap even niet meer zitten. En voor je het weet zit je op een vacaturesite te kijken of er nog ergens een vaste baan is bij een restaurant.

Ondernemersvleugels

Het ondernemerschap kan erg tegenvallen. Soms lijkt het alsof niemand op jouw dienst of product zit te wachten, of dat mensen het wel willen maar niet kunnen betalen. Je kunt je hierdoor machteloos en moedeloos voelen en er onzeker en bang voor de toekomst van worden. Je levert dan een mentaal gevecht met jezelf.

Hoe moeilijk het soms ook is, ga niet als een konijn op de snelweg in de koplampen zitten staren. Wat aandacht krijgt, groeit. Ook negativiteit. Het is belangrijk je te richten op kansen en actie te ondernemen. Wacht niet af of die auto’s op tijd voor je stoppen en neem nu 100 procent verantwoordelijkheid voor jouw leven, jouw bedrijf en dus jouw succes.

Kijk naar waar je wel invloed op hebt; ga ermee aan de slag, dan bereik je meer. Een alledaags voorbeeld: je bent van plan een dagje naar het strand te gaan en het is ondanks mooie voorspellingen toch slecht weer. Balen over het weer heeft geen zin en de weerman uitschelden al helemaal niet. Wat je wel kunt doen is: je plannen uitstellen tot het wel mooi weer is; toch gaan wandelen op het strand en daarna genieten van een warme chocomel; naar een andere plaats rijden waar het weer beter is. Je neemt zelf de regie over hoe je de zaken bekijkt en neemt een positieve actie. En wie weet klaart het op als je eenmaal op het strand bent… en is het lekker rustig omdat iedereen thuis is gebleven!

Zakelijk geldt hetzelfde. Houd vertrouwen in jezelf; je had ooit het lef om dit te starten, dan kom je hier ook wel doorheen. Door positief te blijven kijken en door te blijven gaan met de dingen waar je wel invloed op hebt, bereik je meer. Bijvoorbeeld door jezelf toch te laten zien op netwerkbijeenkomsten, door nieuwe producten te ontwikkelen, of je potentiële klanten nog eens te benaderen om te kijken wat zou maken dat een offerte wel door zou kunnen gaan, door te bloggen en berichten te blijven posten op social media… In dit geval geldt vaak dat de aanhouder wint. Door blijven gaan met positieve acties geeft je ook meer zelfvertrouwen. Je blijft in de regie en stelt je niet afhankelijk op van de omstandigheden. Er zijn genoeg ondernemers die na verschillende dieptepunten wel als een speer gingen. Door zich verder te specialiseren in hun branche, marktonderzoek te doen naar een andere doelgroep of hun product verder aan te passen aan de behoefte van klanten. Wat kun jij doen?

Tips

  • Kijk naar je laaghangende vruchten. Kun je die klant die opzegt bellen om te vragen waarom hij stopt? Wat kun jij hierin betekenen? Een andere service? Goedkoper voor hem en makkelijk te maken voor jou?
  • Tom Poes, verzin een list. Is er iets wat je nog niet (genoeg) hebt geprobeerd? Als je nu stopt, heb je er dan echt alles aan gedaan om je bedrijf een succes te maken?
  • Soms maakt een enkele opdracht het verschil tussen je onzeker voelen over je kunnen en weer met volle moed vooruit gaan. Vraag om opdrachten. Weten mensen dat je klanten zoekt?
  • Blijf netwerken, ga erop uit en praat met anderen.
  • Bekijk het vanuit een adviseur, wat adviseer je jezelf?
  • Neem als het toch wat rustiger is de tijd om nieuwe dingen te bedenken, als je weer druk bent komt het er vaak niet van. Welk idee heb je nog op de plank liggen waarmee je nu kunt beginnen?
  • Doe aan positieve bekrachtiging. Schrijf iedere dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent, bijvoorbeeld in gezondheid, of je gezin, en in wat er wel gelukt is, of waar je iemand mee geholpen hebt? Vier je successen, jubilea en mijlpalen, hoe klein misschien ook. Koppel er een leuke actie aan. Besta je één jaar? Een hele prestatie in deze tijd. Deel het.

Winston Churchill

If you’re going through hell, keep going

Voetbaluitdrukking

Ook in de laatste minuut kun je nog een doelpunt scoren

zwemmer Maarten van der Weijden

Berust in je lot als je er niets aan kunt veranderen en vecht als een bezetene als je wel invloed hebt

Uit: De Flamingo Factor door Stefanie Hoogland

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.