image Parttime perfect is prima image September is het andere Januari – 5 praktische tips

September is het andere Januari – 6 redenen waarom

De zomervakantie is bijna voorbij en de scholen staan op het punt weer te beginnen. Het begin van het nieuwe schooljaar voelt als een nieuwe start. De start van een nieuwe periode vol nieuwe mogelijkheden. Zelfs als je geen schoolgaand kind hebt (of bent). September is daarmee eigenlijk het andere Januari.

September is het andere Januari, is een uitspraak van schrijver Gretchen Rubin. Hoewel het schooljaar voor elke regio of school vaak op een ander moment start, voelt September als het begin van een nieuw jaar. De vakantietijd is voorbij; je bent uitgerust en weer opgeladen. Het voelt alsof je weer helemaal opnieuw kunt beginnen. Een moment om nieuwe plannen op te starten en, volgens Gretchen, een uitgelezen moment om nieuwe gewoontes op te pakken. Alsof je weer met een schone lei kunt beginnen.

Toen ik zelf nog kind was, was het begin van een nieuw schooljaar toch een soort magische periode. We gingen met mijn moeder naar de schoolcampus van V&D om nieuwe schriften, mappen en pennen te kopen. Uren ronddwalend omdat ik maar geen keuze kon maken tussen alle thema’s, kleuren en dessins. En dan thuis alvast je nieuwe agenda invullen en beplakken met stickers, plaatjes en knipsels. Vol verwachting naar nieuwe dingen om te leren, nieuwe vrienden en nieuwe belevenissen.
Ook al ga ik niet meer naar school en heb ik zelf geen kinderen, dat magische gevoel van september als begin van een nieuwe periode blijft. Daarnaast is het voor mij zelfs letterlijk het begin van een nieuw jaar, omdat ik begin september mijn verjaardag vier 😉

Waarom je juist September moet oppakken als start van een nieuw jaar/nieuwe periode:

  1. Je bent in september veel beter uitgerust, opgeladen en geïnspireerd, dan in januari na alle december-hectiek.
  2. Na een periode van zomerse vrijheid en laissez-faire, komen we weer terug in de dagelijkse routine en dat helpt je bij het opzetten van nieuwe plannen en gewoontes
  3. In September starten vaak nieuwe cursussen en klassen om een nieuwe hobby te leren of kennis op te doen.
  4. Het vaak nog goede weer van september draagt bij aan een positieve instelling.
  5. Het gevoel heerst bij meerdere mensen en daardoor ontstaat een collectief gevoel van blijheid en verwachting naar nieuwe mogelijkheden. (Goed om daar dus ok zakelijk gebruik van te maken!)
  6. Tijdens de vakantie/zomer zoek je vaak nieuwe plekken op en probeer je nieuwe dingen (of eten!), waardoor je geïnspireerd raakt en nieuwe ideeën ontstaan. Zonde om die te laten liggen tot januari 😉

Misschien is September wel het Nieuwe, of betere, Januari!

Heb jij ook al zin om een nieuw ‘jaar’ te starten en nieuwe plannen uit te rollen? Heb jij ook het September-is-een-nieuwe-start gevoel?

Lees ook ons blog met praktische tips hoe je gebruik maakt van deze nieuwe start.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.