image Van de sterren en Lenie, slot image Ons nieuwe teamlid: Janneke Landman

Netwerken doe je ZO! – 5 tips

Als ondernemer kun je niet om netwerken heen, het is een must. Netwerken wordt vaak geassocieerd met acquisitie of jezelf verkopen. En dat spreekt niet veel vrouwelijke ondernemers aan. Maar netwerken moet je niet zo zeer als verkopen zien, maar meer als ‘bekenden maken’. Een andere mindset dus.

Je bent met frisse tegenzin onderweg naar een netwerkbijeenkomst. Eigenlijk lag je wel lekker op de bank, maar omdat je al betaald hebt en een paar mensen hebt laten weten dat je komt, ben je toch maar gegaan. Je hebt snel wat aangetrokken dat min of meer representatief genoeg is. Je ziet er niet echt op je best uit. Je houdt ook gewoon niet zo van dat netwerken; contacten leggen met onbekenden en jezelf verkopen… En of het dan wat oplevert? Je gaat alleen even je neus laten zien. Daarna vlucht je snel weer naar huis.

Veel vrouwelijke ondernemers zien op tegen netwerken. Als ondernemer willen ze wel geld verdienen, maar eigenlijk niet acquireren. Als er weer een netwerkbijeenkomst op komst is, hoor ik mensen vaak zeggen: “als ik geen bekenden zie, ga ik weer weg” of “ik voel me ongemakkelijk om op onbekenden af te stappen”. Maar netwerken is meer dan jezelf verkopen. Op een netwerkbijeenkomst verkoop je namelijk niet, dat doe je pas daarna, als je het vertrouwen hebt.

Vergroot je Gunfactor

Je krijgt nieuwe business meestal via bekenden. Als mensen je kennen, en leuk vinden, vergroot dat je gunfactor. Dat is toch het makkelijkst én je ‘verkoopt’ niet. Jouw doel met netwerken is dan eigenlijk simpel: nieuwe bekenden krijgen. Want: met hoe meer mensen jij in contact komt, des te meer bekenden je krijgt. Dit doe je door contact te maken met onbekenden. Ieder contact kan je wat opleveren. Denk niet direct bij een kennismaking: die hoort niet bij mijn doelgroep. Ieder contact die je maakt, heeft weer een eigen netwerk vol potentiële klanten. Bereid je daarom goed voor en maak het leuk.

Dus hup, de boer op. Naar welke bijeenkomsten ga je wel en niet? Bepaal voor jezelf wat jouw doel is. Verdiep je in wie er komen. Meestal zijn de deelnemerslijsten van tevoren bekend. Zoek er eens een paar op op internet en kijk of je met een aantal bezoekers iets gemeenschappelijks hebt om een gesprek aan te knopen (zoals connecties, hobby’s en passies). Luister, ga in op vragen, geef tips. En wat ga je zeggen als iemand je vraagt wat je doet? Kun je in maximaal één minuut kort, bondig en helder uitleggen wat je doet, voor wie en waarom? Heb je jouw verhaal, jouw pitch, klaar?

Van offline naar online

Als je nieuwe netwerkcontacten hebt leren kennen, dan begint het pas, zowel off- als online. Online netwerken is het verlengde van offline netwerken: je leert iemand kennen, wisselt eventueel visitekaartjes uit, en je nodigt elkaar daarna uit op LinkedIn waar je het contact vervolgens kunt onderhouden.
LinkedIn kun je op deze manier inzetten als een soort klantrelatiesysteem. Zo biedt LinkedIn bijvoorbeeld je relaties onder te verdelen in verschillende groepen. Ook kun je persoonlijke zaken toevoegen die je wilt onthouden van iemand. Als je het nieuwsoverzicht dagelijks even bekijkt, kun je inspelen op een vraag van iemand waarbij jij kunt helpen. En zo zijn er nog veel meer tips om LinkedIn slim in te zetten. Je kunt speciale trainingen volgen om meer uit je LinkedIn- account te halen of meer informatie hierover opzoeken op internet.

Tips

  1. Heb je echt geen zin om te gaan? Neem jezelf voor om in ieder geval twee bekenden op te zoeken en één drankje te doen en daarna, als je het echt niet leuk vindt, naar huis te gaan. Je zult zien dat het meevalt. (N.B. maak gebruik van je huidige netwerk (Zij Onderneemt!) en vraag wie er nog meer gaan of nodig zelf een andere ondernemer uit.)
  2. Trek iets aan wat je te gek staat en waar je je zelfverzekerd in voelt als je naar een netwerkbijeenkomst gaat. Met zelfvertrouwen maak je makkelijker contact.
  3. Glimlachen werkt meteen: mensen stappen sneller op iemand af die naar hen glimlacht. Het is echt de kortste afstand tussen twee mensen.
  4. Als je net begint met je bedrijf en je wilt nog een beetje oefenen met je verhaal en je lokale netwerk uitbreiden, bezoek dan eens een Open Coffee bij jou in de buurt of één van de koffieochtenden van Zij Onderneemt. Het is lokaal georganiseerd en laagdrempelig. Je vindt er gelijkgestemden en raakt makkelijk in gesprek. Vaak is er ook een mogelijkheid om te pitchen.
  5. Netwerken kan overal: ook op een verjaardag, het schoolplein of in de supermarkt kun je aan de praat raken met potentiële klanten. Houd daar rekening mee in je kleding en uitstraling.

Onderhoud je netwerk

Een handige tip voor relatiebeheer: als je iedere week minstens twee mensen uit je LinkedIn-contacten een persoonlijk berichtje stuurt, blijf je top of mind. Dat betekent dat je contacten eerder aan jou zullen denken als ze op zoek zijn naar een product of dienst die jij levert. Gewoon even informeren hoe het met iemand gaat en wat ze nu doen.

Netwerken is net werken

Onbekend

door Stefanie Hoogland

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.