image Soms loopt het anders image Ben jij in #balans?

Handig: 5 Netwerk Tips

NetwerkersNetwerken is niet eng (echt waar!) en netwerken is ook niet saai. Netwerken is verbinding leggen met anderen. Kijken en vooral bespreken of je wat voor elkaar kunt betekenen. Je bekendheid vergroten, bekenden creeëren en je gunfactor verhogen.

Bij netwerken gaat het vooral om 4 stappen:

  • de voorbereiding
  • je uitstraling
  • je verhaal
  • de opvolging

Hierbij 5 handige tips:

1. Bereid je goed voor

Wat voor soort evenement is het? Wat kun je verwachten? Hoe kom je er? Hoe lang doe je er over om te komen?
Welke mensen komen er? Vaak is er wel een bezoekerslijst in te kijken (bijv. online of op de facebook-pagina). Vraag er eventueel naar. Zoek de mensen op (google ze!) en kijk of je aanknopingspunten, haakjes, kunt vinden om een gesprek te starten.

2. Stel jezelf een doel

Wie wil je ontmoeten? Wat wil je geven en wat wil je halen? Hoeveel nieuwe mensen wil je leren kennen? Is er iemand op de deelnemerslijst die je altijd al een keertje heb willen spreken? Het gaat er niet om of je dit allemaal waar maakt. Het gaat er meer om dat je actie onderneemt! Neem voldoende visitekaartjes mee.

3. Denk na over je outfit

Wat is de dresscode? Het hoeft niet beschreven te zijn, maar probeer er wel achter te komen wat men gewoonlijk bij dit evenement draagt. Zoek ruimschoots op tijd (liefst 1 dag van tevoren) een, of meerdere, outfit(s) uit en maak er foto’s van (als je ze draagt). Een spiegel geeft een vertekend beeld! Werken de gekozen kleuren voor je? Geeft het je kracht, straal je? Of steek je er wat flets en vaal bij af?
Zorg ook dat je er verzorgt uit ziet (vanzelfsprekend? natuurlijk!)

4. Je pitch én vraag

Zorg dat je binnen 1 minuut kunt vertellen wat je doet, waarom je dat doet en hoe je dat doet. Kortom, je elevator pitch. Sluit af met een open vraag waardoor je een dialoog start. Open vragen beginnen met Hoe, Wat, Waarom, Wie, Welke, Waar.

5. Maak de link

Volg de ontmoeting op, bij voorkeur binnen 3 dagen. Dan staan de mensen jou (en vice versa) nog helder voor de geest. Bijvoorbeeld door te linken via LinkedIn. Maak de uitnodiging persoonlijk door je eigen boodschap toe te voegen (dus niet via het standaard bericht via je smartphone!), bijvoorbeeld door aan het aangename gesprek te refereren.

Meer weten? Doe mee aan de workshop Netwerken doe je ZO! of de workshop Jouw Lift naar Succes.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.