image Tussen Rémi en de grote massa image Werken buiten de deur

Durf jij om hulp te vragen?

Zelfstandig ondernemer: het klinkt zo mooi. Hoe zelfstandig ben jij? Doe je (bijna) alles zelf? Als je hierop ‘ja’ antwoordt, vraag jezelf dan eens af hoe ondernemend je bent. Is het echt noodzakelijk dat je alles zelf doet? Of is het ook weleens fijn om een ander om hulp te vragen?

Door: Eveline Broekhuizen

Toen ik net was begonnen als zzp’er deed ik alles alleen: de boekhouding, mijn website, mijn promotiemateriaal. In het begin is dat nog wel te doen; het kost veel tijd en moeite, maar het was ook motiverend om met mijn eigen bedrijf bezig te zijn. Toch kwam ik er al gauw achter dat het veel fijner was om zaken waar ik niet in thuis was, zoals de boekhouding, uit te besteden. Wat een opluchting! En wat een tijdwinst.

In het begin pakte ik alle opdrachten aan en zo ontstond veel versnippering. Langzaam maar zeker ben ik me steeds meer gaan specialiseren in wat ik écht leuk vind en waarin ik uitblink: de redactie van boeken. Hierdoor kreeg ik meer focus en kon ik me concentreren op mijn doelen.

Comfortzone

Dit had ook een keerzijde. Het werd heel gemakkelijk om me thuis achter mijn bureau terug te trekken. Dat voelde veilig, binnen mijn comfortzone. Ik mailde veel met auteurs en sprak zo nu en dan eens met iemand af.

De werkplek van Eveline

Daarbij merkte ik dat het veel prettiger was om met auteurs samen te werken die zelf hun boek uitgaven en daar anderen, zoals de redacteur en de vormgever, van begin tot eind bij betrokken. Bovendien gaf dit mooiere resultaten.

Feedback en verbinding

Mijn volgende doel werd om die verbinding zelf op te zoeken. Dus ben ik mensen op gaan zoeken. Ik ging naar netwerkbijeenkomsten en  ondernemersevenementen. De ideeën begonnen weer te stromen. Heerlijk om met anderen te sparren over je ideeën, problemen, de kern van je business. Dat levert een hoop feedback op, die ik alleen nooit zou hebben ontvangen. Bovendien merkte ik dat ik andere ondernemers of klanten ook kan helpen. Dit gaf mij een enorme boost. Ik ging weer geloven in mezelf. Ik kan het! Ik heb veel te bieden en dat mag ik laten zien.

Als je niet naar buiten gaat, zul je ook niet struikelen, en als je niet valt, zul je daar ook niet van leren. De energie die anderen brengen, de energie die vrijkomt als je met elkaar in verbinding gaat, zorgt voor groei. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

Dus vraag je eens af: wie ga jij binnenkort om hulp vragen? Bezoek eens een ondernemersevent of kom ZOmaar een bakkie doen met de leden van Zij Onderneemt.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.