image Nu aan het werk voor een zomer vol klanten. image 11 tips om jezelf te blijven inspireren

Netwerken, moet dat nou?!

Als ondernemer moet je netwerken, hoor je overal. Maar vind jij dat niets voor jou? Denk jij bij netwerken vooral aan zalen vol met mannen en vrouwen in pak? Verschijnt het zweet op je voorhoofd als je denkt aan zo’n grote groep onbekenden? Begin je al te hakkelen als je probeert een elevator pitch (zo’n 5 minuten voorstelpraatje) over jezelf te formuleren? Nee, dan is netwerken waarschijnlijk niets voor jou!

Of toch??!

Als je bij bovenstaande tekst vol enthousiasme hebt geknikt – ja, vreselijk dat netwerken – dan heb je waarschijnlijk een heel verkeerd beeld bij netwerken. Zoals Linda, onze netwerk-specialist, al in een eerder blog vertelde, gaat netwerken niet zo zeer om jezelf verkopen aan vreemden. Maar meer om het maken van nieuwe bekenden. Want niemand kan jou zo goed verkopen als een bekende.
Ben je toch wars van netwerk bijeenkomsten en –clubs? Dan zijn er nog verschillende andere netwerkmogelijkheden. Bijvoorbeeld via social media.

Socializing, nieuwe stijl

Je kent dat wel, op een feestje, in de kantine, op een bijeenkomst, even met die praten dan weer kort met die. Hé daar heb je haar ook… In het Engels noemen ze dat socializing: kort spreken met zoveel mogelijk mensen. En dat is eigenlijk ook wat je op social media doet! Je luistert wat en geeft hier en daar een opmerking, wat prietpraat, deelt wat van je eigen inzichten. Voel je je wat ongemakkelijk om bij een netwerkbijeenkomst te gaan staan bij groepjes mensen die je niet kent? Op social media maakt dat helemaal niet uit! Meng je er gerust tussen. Maar deel vooral ook zelf, geef advies of stel vragen. Je krijgt soms opmerkelijke antwoorden uit verrassende hoeken.

Bouw aan je netwerk

1Als je via social media rustig begint te netwerken, wordt het straks IRL (In Real Life, ofwel in het echt) een stuk makkelijker. Volg mensen uit je regio of stad. Andere ondernemers. Mensen met wie je misschien graag zou willen werken. Je hoeft niet direct je pitch af te steken. Liever niet zelfs! ‘Snuffel’ eerst wat aan elkaar. Leer elkaar kennen. Deel, geef! En wie weet maak je straks een afspraak voor een kop koffie of gesprek. Of kom je elkaar uiteindelijk toch tegen op een netwerkbijeenkomst.

 

 

Eerlijk waar: zo heb ik ook leren netwerken. Van huis uit ietwat verlegen (écht waar!) zag ik altijd enorm op tegen die, in mijn ogen, officiële ‘pakken’-bijeenkomsten. Waar iedereen elkaar schijnbaar al jaren kende – oude jongens, krentenbrood – en ik helemaal niemand. Via social media (met name Twitter) leerde ik steeds meer ondernemers ‘kennen’. Zo ook mijn collega’s Stefanie en Linda. Toen ik op Twitter las dat Stefanie op de Open Coffee zou komen, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ook daarheen gegaan. Dan had ik in ieder geval alvast 1 iemand die ik kon aanspreken. Daar aangekomen was het eigenlijk alsof we elkaar al jaren kenden!

Staat er op de agenda een netwerkbijeenkomst waar je eigenlijk nog niet heen durfde? Zoek dan eens op social media of er mensen heen gaan die je al kent, misschien alleen via social media. Zoek bijvoorbeeld op hashtags in Twiiter of kijk op Facebook bij het evenement bij de deelnemerslijst. Maak eventueel vooraf nog eens via social media contact of spreek af om elkaar op het evenement eindelijk eens echt de hand te schudden.

Een makkelijk instap-netwerkevenement is de Open Coffee (wordt in veel steden door ondernemers zelf georganiseerd). In Alkmaar vindt deze plaats op iedere 1e dinsdag van de maand in de TelefoonCentrale. Zij Onderneemt is hier altijd aanwezig. Om jou te helpen netwerken en voor ons speciale After Coffee open spreekuur.

Dus kom gerust langs en spreek ons aan. Wij helpen je verder!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.