image Thuis werken werkt wel, thuis ondernemen niet image Breng je klanten ‘in the mood’

De 4 factoren van een goede flexwerkplek

Meer dan een stroompunt en goede wifi heb je niet nodig om te werken. Maar als je uiteindelijk toch een fijne plek zoekt waar je een hele dag prettig kan werken, dan komen er toch wat meer dingen om de hoek kijken. De verschillende eigenschappen die een goede flexwerkplek onderscheiden van zomaar een plek om te werken heb ik teruggebracht tot 4 factoren.

Inmiddels is het al weer enige tijd geleden dat ik de huur mijn vaste kantoor heb opgezegd om ‘nomadisch’ te gaan werken. Op zoek naar andere uitzichten, andere inzichten en andere gezichten. Er zijn veel plekken in de regio waar je meer of minder officieel kunt flexwerken en hoewel ik ze lang nog niet allemaal heb uitgeprobeerd ben ik er wel achter gekomen dat de meeste eigenschappen die zo’n plek tot een fijne werkplek voor mij (en velen met mij) maken terug te brengen zijn tot 4 factoren:

  1. Gemak
  2. Comfort
  3. Sfeer
  4. Koffie

De invulling van die factoren kan per persoon verschillen, soms zelfs per moment. Vaak wegen de aard van mijn werkzaamheden én de stemming waarin ik mij bevind mee in mijn keuze voor een werkplek voor die dag. Soms zelfs het weer. Maar altijd is het terug te brengen tot die 4 factoren.

Gemak

Iedereen gaat voor gemak. De meeste innovaties die de laatste decennia zijn gedaan, zijn vooral ontwikkeld om het ons zo makkelijk mogelijk te maken. Hoeveel gemak wil je op je werkplek? Het gemak van een thuiswerkplek kan dan soms moeilijk opwegen tegen die van een flexwerkplek. Weinig (geen, dus)) reistijd, alles bij de hand, goede wifi… makkelijker kan het niet. Dus zoeken we dat ook in een werkplek buitenshuis. Bereikbaarheid betekent voor sommigen de afstand van huis – fietsafstand- of bereikbaarheid per openbaar vervoer, of gewoon voldoende (onbetaalde!) parkeerplekken.

Gemak slaat zeker ook op de beschikbare faciliteiten. Internet, natuurlijk. Maar ook voldoende werkruimte, fijne stoel, stroompunt in de buurt. De mogelijkheid om ter plaatse te lunchen is erg makkelijk, want het liefst werken flexwerkers gewoon door. Maar is dat niet mogelijk, dan moet er op zijn minst een plek vlakbij zijn die ons van een lekker broodje kan voorzien. Of dat nu een horecagelegenheid, snackbar (maar dan wel gezond!), foodtruck of supermarkt is.

Comfort

Een spartaans ingerichte werkplek is niet meer van deze tijd. Maar dan nog is de definitie van comfort voor iedereen anders. Zelf merk ik dat ik een goede bureaustoel erg op prijs stel, anderen kunnen gerust uren achtereen werken op een caféstoeltje of zelfs op een zachte bank met de laptop op schoot. Toch kan het geboden comfort net dat verschil maken tussen een gewone werkplek en een écht fijne werkplek. De indeling bijvoorbeeld: lopen mensen steeds achter je langs of zit je elleboog aan elleboog met je buurman. Verlichting is een belangrijk onderdeel. Die kan voor goede sfeer zorgen, maar ook voor comfortabel werken. Een paar uur turen naar je beeldscherm in een donker koffietentje maken duidelijk hoe dit kan bijdragen aan je comfort.

Comfort kan zitten in een aparte comfortabele zitplek om even in te lezen of zelfs in een ruime toiletruimte met goed verlichte spiegel. Wat maakt jouw werkplek net even comfortabeler?

Sfeer

Weg met de ‘neutraal zakelijk’ ingerichte kantoorruimte, we willen SFEER! Een sfeervolle werkplek draagt bij aan werkplezier én productiviteit, dat hebben vele onderzoeken al uitgewezen. Die sfeer maak je niet met een bureau en goede bureaustoel maar juist met alles eromheen. Dus weg met die grijze tapijttegels en systeemplafonds en –wanden. We willen planten, hippe lampen, een kek behangetje of kleurrijke accessoires. Een beetje een huiskamer-gevoel. Grote ramen voor natuurlijk lichtinval, een achtergrondmuziekje… het kan soms heel subtiel. Maar sfeer maak je ook met mensen. Personeel met een glimlach en een hartelijke houding én andere flexwerkers. Je kunt misschien graag in alle rust willen werken, maar niets is zo sfeerloos als ergens helemaal alleen zitten.

De sfeer in horecagelegenheden maakt dat juist voor sommigen de fijnste werkplek. Gelukkig zien ook de uitbaters/ondernemers van zakelijke flexwerkplekken steeds meer het belang in van sfeer. Zelfs een uitgesproken sfeer, met een duidelijke identiteit.

Koffie

Wellicht wat gekscherend bedoeld maar koffie is zeker een niet te onderschatten factor voor een goede werkplek. Het valt mij op dat dit voor flexwerkplekken die niet in de horeca zitten, nog steeds een soort ondergeschoven kindje is. Of wellicht een sluitpost. We zetten een koffiemachine neer en iedereen is tevreden. Toch? Ook al drink ik zelf niet de hele dag koffie, alleen een paar kopjes in de ochtend, en gaat mijn voorkeur uit naar cappuccino, dan nog waardeer ik de kwaliteit van echt goede koffie. En krijg ik een flinke afknapper als de koffie ondermaats is. Het kan soms echt een doorslaggevende factor zijn in mijn keuze voor een werkplek voor die dag. Of ik besluit voordien nog even langs een goede barista te gaan voor een ‘coffee-to-go’ of neem een thermosmok van thuis mee.
Je hoeft van mij echt geen barista in dienst te nemen, maar ga wel bewust om met je keuze voor de machine én de koffie die je gebruikt.

(P.S. De foto bij dit artikel is gemaakt bij het nieuwe Workcafé in Heerhugowaard, waar ze de overheerlijke, zelf gebrande, koffie serveren van Slick Coffeeroasters en de heerlijke thee van Madame Chai.)

Welke eigenschappen vind jij belangrijk voor jouw werkplek?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.