• Het was ZOeen jaar!

Het jaar 2023 was ZO geweldig, leerzaam, succesvol, verhelderend, inspirerend, bijzonder…

Euh, WAS? Je bedoelt zeker WORDT!

Nee hoor, want met deze januari-uitdaging kijken we niet vooruit naar een nieuw jaar met nieuwe doelen,
maar kijken we terug op een jaar dat nog niet heeft plaatsgevonden. HUH???

Doe mee met de ZOeen Jaar-uitdaging!

We zijn vaak ZO gefocust op het stellen van doelen en het behalen ervan, dat we nog wel eens vergeten dat het proces wat er aan voorafgaat ons minstens zoveel kan brengen als het uiteindelijke doel. Er wordt vaak gezegd dat een doel niet behaald ook een leerzame les kan zijn. Maar dat geldt net ZO goed voor alle doelen. Ook degenen die je wél hebt behaald en de doelen die je hebt laten vallen.

HET GAAT NIET OM DE BESTEMMING, MAAR OM DE REIS ERHEEN!

De Britse dirigent/componist en leraar Benjamin Zander* voerde eens een experiment uit met zijn conservatorium-studenten. Hij gaf al zijn studenten aan het begin van het jaar al een 10 als eindcijfer, op voorwaarde dat zij hem een brief schreven over hun studie-ervaring gedateerd op het einde van het schooljaar. Hij ontdekte dat ze hierdoor gedurende het studiejaar meer aandacht gaven aan het leren en ontdekken van hun vak en zichzelf, dan aan het behalen van goede cijfers en prestaties. Ze waren veel meer bezig met de reden waarvoor ze deze studie hadden gekozen en hun passie ervoor, dan op de vereiste academische prestaties.

Deze ZOeen Jaar-uitdaging is op hetzelfde principe gestoeld. We leren niet van de doelen we die willen behalen, maar van alle inzichten, lessen, passie/plezier en ontdekkingen op de weg daarheen.

* uit The Art of Possibility (2000) door Rosamund Stone Zander en Benjamin Zander

Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis erheen.

Hoe werkt de ZOeen Jaar-uitdaging?

We vragen slechts een uurtje ofzo van je tijd. Even rustig zitten en reflecteren. Een meditatie of wandeling vooraf kan helpen. Maar even pauze nemen van je dagelijkse werkzaamheden met een kop koffie of thee is al voldoende. Gebruik pen en papier of type, maakt niet uit.

SCHRIJF ONS EEN BRIEF.

Beeld je even in dat je een jaar verder bent. Het is niet januari 2023, maar al januari 2024. Je schrijft ons een brief om ons te vertellen hoe jouw jaar 2023 is geweest. Wat je hebt gedaan, wat je hebt geleerd, wat je hebt behaald én gefaald… Vertel over je hoop en wensen, alsof het allemaal al echt gebeurd is. Misschien ook over je angsten; viel het toch mee? Wees gerust gedetailleerd en openhartig. Schrijf in de verleden tijd, het jaar is voorbij. Alles is al gebeurd.

Je brief wordt niet openbaar gemaakt of gedeeld. Wij ontvangen je brief en bewaren hem. Het gaat om het proces van het schrijven alsof het al gebeurd is. Het bevrijdt je van (te) hoge verwachtingen en doel-fixatie en helpt je te genieten van de reis en het proces.

Schrijf of type. Stuur hem (voor 31 januari 2023) per post of mail naar:
info@zijonderneemt.nl / Omring 16, 1702 NA Heerhugowaard

Schrijf ons je brief:

Beste Natasha,

Wat een jaar was 2023! Het afgelopen jaar was……