image Het alfabet heeft 26 letters! image Durf jij om hulp te vragen?

Tussen Rémi en de grote massa

Zo, dit had je niet aan zien komen. Ineens overvalt het je: eenzaamheid. Vanmorgen ben je vol goede moed achter de laptop gekropen om een acquisitieplan op te zetten voor een nieuw product. Je dacht aan je vorige werk, hoe je een voorbeeldplan op het intranet kon opzoeken, naar een collega kon lopen voor de eerste ideeën en hoe je het – als je plan af was – samen met je collega’s van je salesteam kon gaan uitvoeren. En nu voel je je even helemaal met je eigen ideeën. Een beetje melancholiek haal je nog maar een kop koffie voor jezelf. Ook dat doet niemand nu voor je…

Ondernemersvleugels
Alleen in de ondernemerswereld, herken je dat gevoel? Voel je je soms Rémi? Toch had ook Rémi steeds mensen om hem heen die hem hielpen, en helemáál alleen had hij het niet gered.
Ga dus op zoek naar contact, maar beantwoord eerst de belangrijkste vragen: Wat heb je nodig? Wat mis je het meest? Wil je met anderen samenwerken, zoek je mensen om je heen om even mee te praten of wil je netwerken?

Samenwerken
Wil je niet alleen ondernemen, maar samen met anderen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een zakenpartner, iemand die jou aanvult met zijn of haar eigen kwaliteiten.
Wil je wel graag zelf de leiding houden en beslissen? Dan kun je denken aan een personeelslid. Je kunt beginnen met een stagiair of flexwerker voor een aantal uren per week. Of je huurt een zzp’er in. Je kunt hierbij ook denken aan een virtual assistant die jou vooral van secretariële en administratieve taken ontlast.

Er zijn ook steeds meer nieuwe vormen van samenwerken. Zo zijn er bijvoorbeeld ‘zwermen’, een soort projectteams die samenwerken om een grote klant te bedienen voor een bepaald project. Denk bijvoorbeeld aan de organisatie van een groot evenement of een filmcrew, voor de gelegenheid van een filmproject samengesteld. Na de opdracht wordt het projectteam weer opgeheven en vormen zich overal weer andere projectteams voor andere klanten.

Mensen om je heen
Wil je alleen werken maar wel graag mensen om je heen hebben? Als solo-ondernemer kun je gaan flexwerken bij organisaties als Seats2meet, Good Place 2 Work of een lokale flexwerkplek. Zo heb je in Alkmaar De TelefoonCentrale, De Ondernemerstuin en Het Nieuwe Warenhuis en in Heerhugowaard kun je terecht bij Het Zakenstation. Hier kun je een werkplek huren per uur of dagdeel, kun je gebruik maken van de ondernemersenergie die er heerst en kun je ook met anderen netwerken als je wilt. Het mooie is dat je voor jezelf het moment kunt kiezen waarop je behoefte hebt aan anderen om je heen. Wil je alleen werken, dan kies je voor je werkkamer.

Netwerken
Met andere ondernemers praten is fijn. Ze zijn nieuwsgierig van aard en staan open voor nieuwe inzichten, inspiratie en mogelijkheden. En anderen leren jou over nieuwe trends en mogelijkheden, en ze hebben waardevolle kennis. Net als jij voor hen.
Ook met netwerken kun je verschillende doelen hebben. Heb je behoefte aan het uitwisselen van ervaringen en leren van andere ondernemers? Start een intervisieclub, bij voorkeur met ondernemers die niet hetzelfde doen als jij. Je kunt het dan hebben over ondernemersthema’s als investeren in uitbreiding van personeel, ondernemen over de grens of nieuwe trends in internetondernemen. Of over je persoonlijke ontwikkeling: hoe heb je een bepaalde angst overwonnen? Of: heb je gebroken met een zakelijke partner en hoe heb je dat aangepakt?
Wil je nieuwe mensen leren kennen, je in andere branches begeven? Mag het wat uitgebreider dan jouw eigen intervisieclub? Wordt dan lid van een of meerdere netwerkorganisaties. Er zijn vele netwerken waar je lid van kunt worden, vraag eens aan anderen waarom zij ergens lid van zijn en hoe het bevalt. Er zijn ook veel lokale netwerken en vind je het prettig om met andere ondernemende vrouwen te sparren, kijk dan naar netwerken voor vrouwen zoals Zij Onderneemt.

Tips

  • Wees eerlijk: wat zoek je in het contact met anderen? Zoek daar je oplossing voor.
  • Soms doet een lunch met een oud-collega wonderen. Even herinneringen ophalen is fijn en het doet je misschien ook weer beseffen dat je nu toch echt niet meer terug wilt. Niet om je collega’s (of misschien ook wel), maar omdat je je als ondernemer verder wilt ontwikkelen.

 

Dit artikel is afkomstig uit het boek De Flamingo Factor van Stefanie Hoogland.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.