image 11 tips om jezelf te blijven inspireren image Klaar voor het nieuwe jaar

Een vangnet, voor als het even minder gaat met jou

Het loopt wat minder met de zaak en je zet alle zeilen bij. Je hebt last van stress, piekert meer, slaapt daardoor slechter, drinkt dus meer koffie en je sport te weinig. Je hebt het gevoel nog harder te moeten werken en kunt het werk niet meer loslaten. Vannacht schrok je wakker omdat je bang was dat je een fout in een bankoverschrijving had gemaakt. Te hard gewerkt heb je. Je voelt het aan alles.

Ondernemersvleugels

Stress ontstaat als jouw ambitie hoger is dan wat je op dit moment kunt realiseren. Blijf niet in je eentje in een rondje draaien tot je neervalt. Het maakt je kwetsbaar. Als ondernemer ben je – zeker als je alleen werkt of weinig personeel hebt – onmisbaar in je bedrijf. Val jij uit, dan loop je de kans dat je bedrijf moet stoppen. Ondernemers hebben heel veel veerkracht, maar als de rek echt uit het elastiek raakt, krijg je het niet meer terug. Voel je de eerste stress opkomen, ga even frisse lucht happen tot je weer normaal kunt nadenken over de eerstvolgende juiste stap.

Voel je je al wat langer gestresst? Neem even een time out; neem zo snel mogelijk een dag vrij. Deel je zorgen met anderen in je naaste omgeving zoals je partner of een goede vriendin. In ieder geval iemand die onvoorwaardelijk begrip heeft, jou aanhoort en jou steunt om wie jij bent als persoon en niet alleen als ondernemer. Zodat je uit je ondernemersrol kan stappen en als mens even steun zoekt. Het is belangrijk om je op tijd lekker te laten vallen in je vangnet. Schakel jouw eigen ANWB in zodat je na wat adviezen of een hart onder de riem weer op weg kunt.
Praat ook met iemand buiten je vertrouwde omgeving. Zoek iemand die ook ondernemer is en hetzelfde heeft meegemaakt en er weer is uitgekomen. Iemand die je vertrouwt en jou als geen ander begrijpt. Ook jouw ondernemerscoach kan je helpen.
Laat het zo min mogelijk aan je klanten of medewerkers merken. Als vrouw zijn we nog wel eens geneigd om te veel met te veel mensen te delen. Professioneel niet altijd handig. Zeker bij drukte of problemen is het belangrijk om juist de rust te bewaren. Geef in grote lijnen aan wat er speelt en dat je werkt aan een oplossing maar ga niet alles aan de grote klok hangen (je concurrenten weten het in no time) en ga niet op al je persoonlijke gevoelens in. Zoek je steun buitenom.

En nog een advies van mijn oma: ga niet liggen voor je valt! Het heeft geen zin om je zorgen te maken over dingen die zeer waarschijnlijk niet zullen gebeuren. Vaak gebeuren er juist andere dingen dan je verwacht op nog onverwachtere momenten. Heb je het ene getackeld dan gebeurt het andere. En: het kan ook niet gebeuren. Doe jezelf het gepieker niet aan.

Tips
  • Wie is jouw vangnet? Degene die je altijd mag bellen of whatsappen als het even niet met je gaat, voor een instant oppepper?
  • Als je niet kunt stoppen met piekeren: schrijf je piekergedachte op een papiertje, bedank het voor de waarschuwing maar zeg dat je die niet nodig hebt. Neem er vervolgens afscheid van en verscheur het.
  • Spreek met jezelf een ‘piekermoment’ af. Bijvoorbeeld: morgenmiddag tussen twee uur en half drie mag ik hierover piekeren en daarna niet meer. Iedere keer als de piekergedachte weer opkomt, zeg je tegen jezelf: nee, morgenmiddag. Je zult zien dat als het moment dan aangebroken is, je eigenlijk geen zin meer hebt om jezelf het gepieker aan te doen. Het was net zo lekker zonder. Stel het maar af in plaats van uit.
  • Ligt de lat te hoog? Kun je jouw ambities misschien wat naar beneden bijstellen? Kijk ook naar wat je al wel hebt bereikt.
  • Als je je weer wat beter voelt: wat ga je doen om zo’n periode van vermoeidheid een volgende keer te voorkomen? Blijf je energie op peil houden, blijf bijvoorbeeld sporten en leuke dingen doen. Die paar uurtjes per week maken ook niet het verschil in omzet, maar wel in of jij op de been blijft of niet. En dat kan vervolgens wél veel omzet schelen. En als je krap zit: ontspanning hoeft niet duur te zijn. Een stuk fietsen of een kop koffie drinken met een vriendin kan al veel helpen en kost niet veel geld.
  • Als de auto dan toch even stil staat voor de ANWB, geniet dan van het uitzicht. Grote kans dat er een idee opkomt waar je zelf weer verder mee kunt.

Het heeft geen zin om lang wakker te liggen. ’s Nachts kun je de Belastingdienst toch niet bellen ~ Jacqueline Zuidweg, ondernemer en Zakenvrouw van het jaar 2012

Broed niet op je zorgen, anders komen ze nog uit ~ Flow

Onze club ZOéén leden kan ook zo’n fijn vangnet voor je bieden!

Meer weten over het ZOéén lidmaatschap, lees dan HIER meer over en maak kennis met onze ZOéén leden.
Wil jij ook ZOéén worden? Maak dan gebruik van onze najaarsaanbieding. Je kunt dan ook GRATIS naar de ZO MasterClass op 7 oktober, GRATIS meereizen met de Expeditie op 21 oktober EN je ontvangt GRATIS het boek De Flamingo Factor van Stefanie Hoogland.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.